Як не зашкодити здоров’ю зубів під час Новорічно-Різдвяних свят?

03 січня 2021 року 563

Як не зашкодити здоров’ю зубів під час Новорічно-Різдвяних свят?
Невід’ємними атрибутами Новорічно-Різдвяних свят є святкове застілля. Окрім гарного настрою та щирого спілкування в колі родини та друзів наш організм зазнає додаткового навантаження, пов’язаного з вживанням різноманітних став та напоїв. Більшість із нас знає як різні продукти впливають на шлунок, печінку або нирки. Сьогодні мова піде про зуби. Вони першими зустрічають харчові «новорічні смаколики», тому потребують особливої уваги та належного захисту.

Одним із основних символів новорічних свят є шампанське. Варто не забувати, що алкоголь негативно впливає на організм та має руйнівну дію на наші зуби. Експерти @World Health Organization звертають увагу на 2 компоненти шампанського (цукор у високих дозах та кислота), які викликають карієс і ерозію емалі. Уживання шампанського протягом усього святкового дня безперервно руйнуватиме ваші зуби. У стоматології існує таке поняття «посмішка любителя шампанського». Це процес, під час якого під яснами формується невелика біла смуга, емаль в цій області розм'якшується і це свідчить про перші ознаки карієсу.
Шкідливим для зубів може бути й червоне вино, яке містить поліфеноли, що агресивно діють на зубну емаль. Хромогени разом з танінами, що містяться у вині, фарбують зуби.

Цитрусові є одним із небезпечних символів свята для зубів. Вони є корисними для організму через багатий вміст вітамінів та водночас їхні кислоти можуть руйнувати емаль. Тому після вживання апельсинів і лимонів слід прополоскати рот чистою водою.

Не менш шкідливим є вживання безалкогольних газованих напоїв, які містять певну кількість вуглекислого газу (сам по собі він є нешкідливим). Проте велика концентрація газу може порушити емаль зубів, що призводить до збільшення чутливості зубів до гарячого і холодного, карієсу і навіть їхнього руйнування. Уживання 4 пляшок газованого напою на добу підвищує на 252% ризик ерозії зубів. Окрім того, солодка газована вода (наприклад, кола або звичайний лимонад) має кисло-солодку основу, що містить цукор (або його замінник) і кислоту (наприклад, лимонну). Обидва інгредієнти згубно впливають на зуби, при цьому руйнуючи емаль і сприяють появі карієсу.

Шкідливими для зубів є й кислі (нехай і натуральні) фруктові соки. Для зменшення шкідливого впливу на зуби рекомендовано вживати їх через соломинку, уникаючи потрапляння на зуби. Як тільки ви випили газований напій, не поспішайте відразу чистити зуби, інакше ви нанесете їм ще більшої шкоди. У таких випадках зубна щітка лише допомагає кислоті руйнувати зубну емаль і глибше проникати в неї.
Ці напої можна замінити, наприклад, узваром із сухофруктів, який є хорошим джерелом мікроелементів. Сушені абрикоси багаті на калій, чорнослив – на залізо і бор. Але не варто додавати цукор до узвару, оскільки він вже міститься у фруктах.

Під час частування небезпечним для зубів є холодні або гарячи страви, а особливо їхнє поєднання (наприклад, гаряча кава з морозивом). Це призводить до виникнення мікротріщин в емалі.

Ну і «на десерт» згадаємо про солодощі. Однією з головних причин карієсу та руйнування емалі є велика кількість живильного середовища для бактерій після поїдання цукерок та тістечок. Іриски, карамельки і шоколад – призери в цьому амплуа. Проте гіркий шоколад завдяки присутності в какао антисептиків зміцнює зуби.
Споживайте їжу та напої з розумом!

Інформаційні матеріали Повний перелік