Всесвітній день нирки – 11 березня

11 березня 2021 року 501

Всесвітній день нирки – 11 березня

Нормальна робота нирок є надзвичайно важливою для нашого здоров’я. У 2021р. Всесвітній день нирки присвячений підвищенню обізнаності про можливості попередження, ефективного лікування хвороб нирок та підвищення якості життя пацієнтів. Люди, які живуть із захворюваннями нирок, прагнуть підтримувати своє соціальне функціонування, зберігаючи певний рівень нормального життя та відчуття контролю над власним здоров’ям та добробутом. Розуміння тонких механізмів роботи організму має підштовхнути людей до здорової поведінки, свідомої профілактики порушень здоров’я, а при наявності захворювання нирок – пошуку необхідних знань для ефективної комунікації з медичними працівниками і контролю свого фізичного стану.

Хронічна хвороба нирок – це одна з найбільш значущих медичних та соціально-економічних проблем сучасності. Від 8 до 10% дорослого населення мають певну форму пошкодження нирок і щороку мільйони людей передчасно помирають від ускладнень, пов’язаних з хронічними захворюваннями нирок, втрачають працездатність. Широкі популяційні дослідження дозволили виявити часті випадки безсимптомного протікання хвороби з клінічними проявами тільки на стадії термінальної ниркової недостатності. Багато років серйозність проблеми недооцінювалась, залишалась в тіні інших соціально значущих захворювань.

Хронічна хвороба нирок – це прогресуюча втрата функції нирок протягом місяців або років. Цукровий діабет, високий кров’яний тиск, токсичні речовини у крові є ключовими факторами ризику хронічної хвороби нирок. Кожна з нирок має близько мільйона крихітних фільтрів, що називаються нефронами. Нефрони забезпечують процес сечоутворення в організмі. Якщо нефрони пошкоджені, вони перестають працювати. Якийсь час здорові нефрони можуть взяти на себе додаткову роботу. Але якщо шкідливий вплив продовжується, все більше і більше нефронів відключається. Поступово мембрани втрачають здатність вибіркової фільтрації, вода і солі затримуються в організмі, обумовлювальні типові периферичні ниркові набряки. Після якогось моменту нефрони не можуть досить добре фільтрувати кров, щоб зберегти здоров’я. Коли функція нирок опускається нижче певного рівня, розвивається ниркова недостатність. Хвороба сильно впливає на життя хворих, обмежує повсякденну діяльність, роботу, подорожі, спілкування, викликає втому, біль, депресію, когнітивні порушення, проблеми шлунково-кишкового тракту, проблеми зі сном.

Необхідно пам’ятати, що:

 хвороба нирок на ранній стадії не має ознак та симптомів;
 зазвичай хронічна хвороба нирок не зникає і супроводжує людину все життя;
 захворювання нирок можна лікувати. Чим раніше ви дізнаєтесь про хворобу, тим більше шансів отримати ефективне лікування;
 для діагностики захворювань нирок використовують аналізи крові та сечі;
 хвороби нирок можуть перетворитися на ниркову недостатність.

Хронічна ниркова недостатність нерідко обумовлює залежність хворих від замісної ниркової терапії – діалізу (штучного медичного «промивання крові» через напівпроникну мембрану) та необхідності у трансплантації нирки.

Основним показником функції нирок є рівень креатиніну у плазмі крові. Креатинін являє собою відходи організму – кінцевий продукт обміну білків. Він виробляється м’язами і виводиться нирками. Якщо функція нирок знижується, креатинін накопичується у крові, що призводить до підвищеного рівня під час перевірки біохімічного аналізу крові. Показник називається «швидкістю клубочкової фільтрації» (ШКФ) і є рівнем креатиніну у крові з урахуванням віку та статі людини. ШКФ дозволяє легко оцінити, чи є нормальною функція нирок або до якого рівня їхня функція знижена.

Успіхи сучасної нефрології, у т.ч. технічне удосконалення гемодіалізу, дозволили значно збільшити тривалість життя хворих на хронічну ниркову недостатність. Але якість життя хворих у цілому нижче, ніж у здоровій популяції. Лікарі всього світу будують лікування за визначеними канонами: режим, дієта, медикаментозні засоби. Щодо режиму, то нефрологи рекомендують здоровий спосіб життя, помірні фізичні навантаження в режимі лікувальної фізкультури, відмову від шкідливих звичок. Великої уваги потребує дієта, оскільки харчування – це щоденний довічний фактор, що навантажує нирки та виснажує їх. Невпорядковане білкове харчування викликає негативні наслідки, що змушують переводити хворих на замісну ниркову терапію, тому для збереження задовільної якості життя хворим рекомендують низькобілкову дієту в комплексі з кетоаналогами незамінних амінокислот. Відомо, що білки в організм людини надходять тільки з їжею, вони не можуть накопичуватися про запас, але можуть окислюватися зі звільненням енергії, перетворюватися на жири та вуглеводи.

Позитивні результати дієти:

 зменшення азотистих продуктів у крові;
 покращення ліпідного профілю;
 нормалізація артеріального тиску (АТ);
 нормалізація рівню глюкози у крові (надзвичайно важливо при цукровому діабеті);
 покращення кальцій-фосфорного обміну.

Щороку в Україні на 1 млн. населення реєструється 250 пацієнтів на стадії термінальної ниркової недостатності. З 2003 р. на базі ДУ «Інститут нефрології НАМН України» діє «Національний реєстр хворих на хронічну хворобу нирок та пацієнтів з гострим пошкодженням нирок», що відповідає європейським стандартам. Щороку у мешканців м. Києва діагностується майже 15 тис. нових випадків хвороб сечостатевої системи. Внесок їх у первинну захворюваність населення становить близько 2%. За останні 5 років зниження загальної захворюваності в цьому класі хвороб становило 8,8%, за останній рік – 4,6%. Безумовно, це результат значного зниження (на 33,3%) первинної захворюваності населення м. Києва на цукровий діабет з ускладненнями і на 8,3% – на інсулінозалежний цукровий діабет. Адже внесок цукрового діабету в розвиток нефропатії є найбільшим і складає 30-35%.

Куріння особливо впливає на нирки людей старшого віку з підвищеним АТ. Дослідження, проведене на 11 тис. дорослих людей в Австралії, показало, що куріння серед чоловіків підвищувало ризик ушкодження нирок в 3,6 рази. Чим вищими були показники АТ, тим був більшим ризик. Алкоголь – відомий вбивця нирок, печінки, мозку. Ушкодження нирок внаслідок інфекційних захворювань, у т. ч. ВІЛ-інфекції, впливу наркотиків і токсинів ще більше ускладнює проблему. Зростанню розповсюдженості патології у світі сприяють глобальне старіння населення, зростання захворюваності на метаболічні розлади (ожиріння, цукровий діабет), артеріальну гіпертензію, вживання нестероїдних протизапальних засобів.

Хронічні хвороби нирок завдають глибокої шкоди не тільки окремим пацієнтам, але й громадському здоров’ю в цілому. Вони мають серйозні соціально-економічні наслідки. Найбільш очевидні з них – колосальні витрати на життєзберігаючу замісну ниркову терапію (діаліз і трансплантацію нирок), що лягають важким тягарем на систему охорони здоров’я.

Інформаційні матеріали Повний перелік