Всесвітній день допомоги хворим на лепру - 31 січня

31 січня 2021 року 514

Всесвітній день допомоги хворим на лепру 

Щорічно в останню неділю січня у світі відзначається Всесвітній день допомоги хворим на лепру. Його ще називають «День прав хворих на лепру». Саме лепри, а не на прокази, оскільки в 1948 році на Міжнародному конгресі в Гавані було прийнято рішення виключити з лексикону у всьому світі слово «прокажений». Основним девізом цього дня є боротьба з дискримінаційним ставленням до людей, уражених лепрою, надання їм усіх прав і можливостей для повноцінного життя, соціально-економічної реадаптації в суспільстві. Він був заснований в 1953 році завдяки багаторічним зусиллям французького письменника, журналіста і поета Рауля Фоллеро, який присвятив все своє життя боротьбі з цією страшною хворобою, а також заснував Федерацію європейських протилепрозних асоціацій.

Лепра або її ще називають хворобою Гансена – це хронічне інфекційне захворювання, що характеризується тривалим інкубаційним періодом і рецидивуючим перебігом.

Збудниками лепри є Mycobacterium leprae (M. leprae) і Mycobacterium lepromatosis (M. lepromatosis). M. leprae була вперше відкрита норвезьким лікарем Герхардом Хансеном в 1873 р.

Лепра – це одне з найдавніших захворювань, відомих людству. Згадки про нього, а також медичні та правові приписи, які стосуються хворому лепру, зустрічаються в письмових пам'ятках людства, що відносяться до 15- 10 ст. до н.е. Сьогодні ж ця хвороба зустрічається переважно у тропіках та субтропіках, у районах з більш холодним кліматом вона рідкісна.

Згідно з даними World Health Organization, у світі на лепру страждає близько 11 млн. осіб, серед яких чоловіків втричі більше, ніж жінок, а діти є більш сприйнятливими до захворювання, ніж дорослі. Відомо, що з осіб, яким загрожує небезпека зараження лепрою, хворіє лише 5% -10%. Оскільки більшість людей володіють достатнім рівнем імунітету від збудника цієї хвороби. ‼️Небезпека захворювання зростає при тривалому контакті з ураженими проказою шкірними покривами.

Загальновизнаним є повітряний шлях передачі збудника лепри, проте не виключаються й інші шляхи зараження – через укуси комах та пошкоджені шкірні покриви. Лепра є малоконтагіозним захворюванням. Зараження мікобактеріями лепри відбувається внаслідок тривалого тісного побутового контакту з хворим.

Для лепри характерний надзвичайно тривалий (до 20 років, іноді й більше) інкубаційний період, що протікає практично безсимптомно. На ранніх стадіях захворювання навіть досвідчені лікарі правильно не діагностують лепру, приймаючи її за інші захворювання (наприклад, псоріаз). Захворювання має системний характер і вражає шкірні покриви, слизові оболонки та периферичну нервову систему.

Здавна хворих на лепру ізолювали та лікували в лепрозоріях, закритих від світу закладах. На території України в Одеській області досі функціонує така профільна лікарня – Кучурганський лепрозорій. Станом на початок 2020 року в ньому перебувало 6 пацієнтів досить поважного віку. Останнього хворого госпіталізували у 2004 році.

Інформаційні матеріали Повний перелік