Всесвітній день діабету – 14 листопада

14 листопада 2020 року 493

Всесвітній день діабету – 14 листопада

Нині у всьому світі від цукрового діабету страждають 422 млн. людей. За даними International Diabetes Federation, кількість хворих збільшиться до 592 млн. у 2035 році. Це значною мірою пов’язано зі зростанням споживання продуктів із високим глікемічним індексом (солодощів, виробів з борошна вищого ґатунку, солодких газованих напоїв, тощо). Вуглеводи, що містяться в них, в організмі перетворюються на глюкозу, для засвоєння якої потрібен гормон інсулін. Його виробляють β-клітини підшлункової залози. Чим більший вміст глюкози в крові, тим інтенсивнішим має бути утворення інсуліну.

#Цукровий діабет – хронічне захворювання, яке виникає тоді, коли підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості гормону інсуліну або коли організм не спроможний ефективно використовувати виділений інсулін для регуляції рівню цукру у крові. Підвищений рівень цукру або гіперглікемія через деякий час спричиняє серйозну шкоду багатьом системам організму. Діабет I типу характеризується відсутністю виділення інсуліну і без його щоденного введення може швидко призвести до смерті.

Симптоми: надмірне сечовиділення, сильна спрага, постійний голод, надмірна вага, погіршення зору і загальна слабкість. Діабет II типу виявляється в 90% хворих на діабет і виникає через неефективне використання організмом інсуліну. Специфічний обов’язковий прояв захворювання – порушення вуглеводного обміну з прогресуючим наростанням рівня глюкози у крові і сечі. В капілярній крові (взятій натщесерце), вміст глюкози у здорової людини становить 3,3-5,5 ммоль/л. Після прийому їжі рівень глюкози у плазмі капілярної крові не повинен перевищувати 7,8 ммоль/л. Показник 5,6-6,6 натще може свідчити про порушення толерантності до глюкози. Такий стан називають «предіабетом» (прихований діабет). Частка населення з предіабетом стрімко збільшується, із цієї когорти 15-20% випадків трансформується в цукровий діабет. З часом діабет може вражати серце, кровоносні судини, очі, нирки і нерви. Причиною сліпоти є пошкодження кровоносних судин сітківки – діабетична ретинопатія. Після 15 років діабету гострі порушення зору розвиваються приблизно у 2% людей. Діабетична нейропатія є наслідком ураження периферійної нервової системи в результаті ушкодження судин, які живлять нервові волокна. Хворих турбує поколювання, біль, оніміння, слабкість в руках і ногах. Нейропатія нижніх кінцівок може призводити до виникнення виразок і ампутації кінцівок. Діабет підвищує ризик виникнення хвороб серця та інсульту. Серцево-судинні захворювання стають причиною смерті 50% хворих на діабет.

Ще в 1925 році Ернесто Рома в Португалії і одночасно з ним лікар Еліот Проктор Джослін в Америці почали створювати курси для навчання хворих, на яких виробляли у них найважливіші навички інсулінотерапії, харчування та режиму фізичних навантажень. Учені світу підтримали ідею ефективного лікування діабету, коли хворі правильно і своєчасно коригують лікування в домашніх умовах, що нормалізує обмінні процеси, ліквідує ускладнення і підвищує їх якість життя. Сьогодні навіть існує поняття «менеджмент цукрового діабету», що передусім передбачає обізнаність суспільства і окремих громадян у проблемах захворювання. Роль медсестер та іншого допоміжного медичного персоналу набуває все більшого значення в управлінні наслідками захворювання. Досвід деяких країн (США, Канади, Німеччини) вказує на те, що навчання хворих є обов’язковою та інтегральною частиною лікування цукрового діабету. Кваліфіковане навчання пацієнтів принципам самоконтролю захворювання сприяє зниженню кількості госпіталізацій та тяжких ускладнень із приводу хвороби у декілька разів. Сьогодні є всі умови для успішного досягнення хворими оптимального рівня глікемії: індивідуальні глюкометри різних типів, інсулінові помпи тощо. ВООЗ офіційно визнала навчання повноправним методом лікування хронічних захворювань, рівнозначним медикаментозному та хірургічному. Було навіть введено термін «терапевтичне навчання пацієнтів».

За даними Міського наукового інформаційно-аналітичного центру медичної статистики, який на сьогодні є підрозділом КНП «Київський міський центр громадського здоров’я», за останні 5 років загальна захворюваність на цукровий діабет серед дорослого населення міста Києва знизилась на 3,2%, смертність від цукрового діабету – на 12,2%, за останній рік – на 23,6%. Безумовно, таким позитивним змінам сприяли зусилля превентивної медицини – впровадження програм ранньої діагностики неінфекційних захворювань «Лікар у Вашому домі» з вимірюванням громадянам рівня глюкози у крові, програми «Доступні ліки» з відшкодуванням вартості цукрознижувальних ліків, робота шкіл соціальної адаптації для пацієнтів із цукровим діабетом, зокрема кабінетів діабетичної стопи на базі закладів охорони здоров’я. Про це свідчить і зниження первинної захворюваності населення на цукровий діабет із ускладненнями – на 33,3% та на інсулінозалежний цукровий діабет – на 8,3%. 

Навчання у школі діабетика допоможе пацієнтам оволодіти знаннями про особливості харчування, досягнення і підтримку здорової ваги тіла, роль рухової активності. Адже в пацієнтів із цукровим діабетом II типу фізичні навантаження не менше 45 хв/на день призводять до зниження рівня глюкози у плазмі крові натще на 1-2 ммоль/л, що становить 10-20% від початкового рівня. Запорукою підтримки належної якості життя є контроль артеріального тиску, регулярні аналізи крові на вміст цукру і відповідне лікування, уважний догляд за ногами. Правильний догляд за стопами не лише може сповільнити прогресування судинних уражень, а й запобігти інвалідизації пацієнтів. Щодня потрібно оглядати стопи, щоденно мити їх теплою водою з м’яким милом, витирати насухо, особливу увагу приділяючи ділянкам між пальцями, не терти. Після миття використовувати лосьйон для стоп щоб запобігти утворенню тріщин, не втирати лосьйон між пальцями ніг.

Медсестра надає також такі рекомендації хворому по догляду за стопами:

  • оглядайте стопи зверху і знизу або попросіть когось допомогти вам;
  • слідкуйте за появою сухої, потрісканої шкіри;
  • шукайте пухирі, порізи, подряпини або виразки;
  • перевіряйте щодо почервоніння, місцевого підвищення температури або болючості при дотику до будь-якого місця на ступні;
  • слідкуйте за нігтями, що вросли, а також мозолями;
  • якщо у Вас на стопі пухир чи виразка, не чіпайте їх. Скористайтеся пластиром та одягніть іншу пару взуття;
  • не ходіть босоніж, користуйтесь зручним взуттям, перевіряйте перед одяганням, чи не попав туди камінчик. При ослабленій чутливості стоп, що буває при нейропатії, він може непомітно для вас травмувати шкіру;
  • взуття має бути таким же широким, як і нога. Перевірити, чи відповідає взуття ширині вашої стопи, можна простим тестом, порівнявши обведені олівцем на папері їх відбитки;
  • регулярні візити до лікаря, своєчасне лікування ушкоджень, перевірка чутливості стоп до вібрації, температури, торкання попередять початок загрозливих ускладнень.

В умовах пандемії зростає доказова база зв’язку тяжкого перебігу COVID-19 із фоновою наявністю неінфекційних хвороб.

Головними фоновими хворобами, які супроводжують тяжкі і фатальні випадки COVID-19, є артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, ішемічна хвороба серця, інсульт, хронічне обструктивне захворювання легень. У чому причина такого зв’язку? Відомо, що найпоширенішим хронічним захворюванням властиві деякі риси, спільні з інфекційними хворобами, зокрема прояви запалення та ослаблення напруженості вродженого імунітету. У випадку цукрового діабету накопичення активованих клітин вродженої ланки імунітету в тканинах спричиняє вивільнення факторів запалення, які призводять до зниження чутливості тканин організму до інсуліну (інсулінорезистентності) та пошкодження β-клітин підшлункової залози. Таким чином, виникає замкнуте коло поєднаного впливу діабету та COVID-19. Запобігання інфікування COVID-19 хворих на діабет стає важливим завданням виживання. Хворим на діабет і людям поважного віку життєво необхідно вакцинуватись від грипу та пневмококу. Епідемія COVID-19 висвітлила найкращі якості медичних працівників, які у складних умовах виконують свої професійні обов’язки, ризикуючи життям. Безумовно, тема цьогорічного дня діабету надзвичайно актуальна. Медсестри дійсно мають значення!

Інформаційні матеріали Повний перелік