Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами – 19 травня

19 травня 2021 року 938

Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами – 19 травня

🔍#Вірусний гепатит В (ВГВ) та #вірусний гепатит С (ВГС) – інфекційні парентеральні гепатити, при яких вірус, який потрапляє у кров, викликає запалення печінки. Дуже часто гепатит переходить у хронічні форми з подальшими ускладненнями у вигляді фіброзу, цирозу та (або) раку печінки.

⏳У зовнішньому середовищі, в засохлій краплині крові вірус гепатиту В може залишається заразним приблизно 7 днів. Інкубаційний період інфекції ВГВ – складає 60-180 днів (у середньому 90 днів), вірус гепатиту С менш стійкий, інкубаційний період складає інфекції від 14-190 днів (у середньому також до 90 днів).

‼️Віруси гепатиту В та гепатиту С не передаються в побуті через спільне вживання їжі, через безпечні поцілунки, але можна заразитися при спільному користуванні засобами індивідуального призначення, які можуть подряпати, проколоти, порізати шкіру чи слизові оболонки.

📌Способи інфікування вірусними гепатитами В і С:
1️⃣Коли люди вживають наркотики ін’єкційним або інтраназальним шляхом та має місце спільне використання засобів для ін’єкцій, голок, шприців).
2️⃣Коли проводились медичні втручання з порушенням цілісності шкіри багаторазовим хірургічним, стоматологічним інструментарієм у лікувальних закладах, де непостійний і неякісний інфекційний контроль.
3️⃣Коли переливалася неперевірена інфікована кров та її компоненти, був гемодіаліз, трансплантація органів тощо.
4️⃣Коли є статеві незахищені стосунки (особливо високий ризик інфікування серед чоловіків, що мають секс с чоловіками, секс-робітників).
5️⃣Коли отримувалися косметологічні, перукарські послуги (де були порушення цілісності шкірних покровів, слизових, контакт із кров’ю) у косметичних салонах, тату салонах, пірсинг та манікюрних кабінетах із використанням багаторазового інструментарію, який не був належно простерилізований.
6️⃣Коли в побуті спільно використовуються предмети індивідуального призначення (манікюрні ножиці, зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи, глюкометри).
7️⃣Коли матір має вірус, вона може інфікувати дитину під час вагітності, при пологах та грудному вигодуванні при ВГВ (при ВГС менше ймовірності інфікування).

🆘Симптоми вірусного гепатиту В: більшість людей не помічають симптомів у гострій стадії інфекції, але може з’явитися жовтяниця шкіри, слизових, склер, нудота, блювання, втома, лихоманка, болі в животі. Хронічна інфекція через декілька років переходить у цироз та рак печінки у 30% хворих.

☠️Вірусний гепатит С можна називати лагідним убивцею, тому що часто на ранній стадії має безсимптомний перебіг, але з часом, у 80 % хворих переходить у хронічну інфекцію. Симптоми ВГС схожі з ВГВ: жовтяниця шкіри та слизових оболонок, нудота, слабкість, болі в суглобах. На пізніх стадіях може бути асцит.

📍Профілактика ВГВ та ВГС📍:
✅Своєчасне тестування та вакцинація груп ризику професійних та поведінкових.
✅Вакцинація дітей від дня народження до 6 міс., згідно з Національним календарем щеплень 3-разово.
✅Безпечні медичні маніпуляції та косметичні процедури: використання стерильного інструментарію багаторазового призначення (хірургічний, стоматологічний) та манікюрного, косметичного інструменту для татуажу та пірсингу.
✅Використання засобів індивідуальне призначення особисто (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи, глюкометри).
✅Усвідомлене ставлення до свого здоров’я та своїх близьких людей, застосування бар’єрних контрацептивів, безпечний секс, особиста гігієна.
Важливо пам’ятати, що ВГВ – невиліковна інфекція❗️

📊За даними ВООЗ, 257 млн. людей інфіковано хронічними вірусними гепатитами В, які виникають у 90% дітей грудного віку внаслідок інфікування їх від матерів. Після вакцинації, у 95% дітей грудного віку та дітей до 5 років виробляються захисний стійкий імунітет до цієї інфекції.

📈ВГС – виліковний, але тільки на ранніх стадіях і поки ще не існує вакцини від вірусного гепатиту С.

🌏ВГС у світі інфіковано майже 1 млрд. людей, із яких 20% вже мають хронічну інфекцію.
50% усіх випадків цирозу печінки і 78% випадків раку печінки зумовлені вірусами гепатитами, які займають 7 місце серед основних причин глобальної смертності у світі.

📉Відповідно до Глобальної стратегії на 2016–2021 роки – «На шляху до ліквідації вірусних гепатитів», ВООЗ поставила мету зменшити кількість нових випадків хронічних гепатитів В і С на 90% та смертей від них на 65% до 2030 р.

🤝За ступенем негативного впливу на здоров’я українців та рівнем захворюваності, вірусні гепатити займають майже 30 % від усіх інфекцій: Україна також приєдналася до Глобальної Всесвітньої стратегії елімінації вірусних гепатитів. Згідно з оціночними даними, 5% населення України інфіковано вірусним гепатитами С та до 2,5 % вірусним гепатитом В, майже половина осіб із ВІЛ-інфекцією мають ще і гепатит С.

🔍У м. Києві з 2014 по 2020 рр. вперше виявлених випадків гострих гепатитів В зареєстровано – 988, гострих гепатитів С – 291, хронічних гепатитів В –605, а хронічних гепатитів С – 2069 випадків. Епідемічна ситуація захворюваності, на перший погляд, має тенденцію до зниження, але треба зауважити, що в Україні і в Києві, епідемія вірусних гепатитів має дещо прихований перебіг: дані офіційної статистики, на жаль, не повністю показують її реальних обсягів, у більшості хворих пізно діагностується хвороба, немає широкого доступу до лабораторної діагностики. Не може не тривожити також те, що у 2020 році, попри тенденцію зниження реєстрації багатьох інфекційних хвороб, у т. ч. вірусних гепатитів в умовах пандемії респіраторної інфекції COVID-19, було виявлено 3 випадки гепатитів серед дітей до 17 років (1- гострий ВГВ, 1- хронічний ВГВ і 1 хронічний ВГС.)
З 27.11.2019 р запроваджено у дію Державну стратегію КМУ № 1415-р у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року, ціль якої створити ефективну систему епіднагляду, впровадити ефективне спостереження і запровадити програми протидії вірусним гепатитам.

Інформаційні матеріали Повний перелік