Всесвітній дeнь боротьби з раком – 04 лютого

04 лютого 2021 року 568

Всесвітній дeнь боротьби з раком – 04 лютого

Щороку 4 лютого Союз міжнародного контролю раку Union for International Cancer Control (UICC) об’єднує світову спільноту для ефективної боротьби із захворюванням, закликає до дій в напрямку скорочення передчасної смертності від раку та інших неінфекційних захворювань на 25%, як передбачено планом досягнення Глобальних цілей сталого розвитку.

40% випадків раку можуть бути попереджені. Експерти World Health Organization наводять перелік найбільш важливих профілактичних кроків. Це припинення тютюнокуріння та запобігання впливу вторинного тютюнового диму, обмеження вживання алкоголю, уникнення надмірного впливу сонячних променів, підтримка нормальної ваги тіла, а також захист від інфекцій, що спричиняють розвиток раку.

Рівень захворюваності на рак постійно зростає. Вважають, що кожна третя людина хворіє на рак, і кожна шоста – помирає від нього. В Україні у 2019 році від новоутворень померло 78223 особи, що становить 13,46% від загальної смертності (для чоловіків – 15,16%, для жінок –11,79%). У м. Києві внесок новоутворень в загальну смертність у 2019 році був вище і становив 17,41%. Коефіцієнт смертності від новоутворень у цілому по Україні (199,3 на 100 тис. осіб наявного населення) був більшим, ніж у м. Києві (195,0). Первинна захворюваність на новоутворення дорослого населення столиці знизилась з 2015 до 2019 року на 11,4%, загальна – на 11,9%, проте смертність залишається незмінною, а з 2018 до 2019 року зросла на 1,8%. Протягом останніх 5 років контингент диспансерних хворих зріс на 18,1%.

Найпоширеніші традиційні способи лікування онкологічних захворювань (променева терапія та хіміотерапія) ґрунтуються на впливі зовнішніх чинників на клітини. Однак зазначені методи лікування недостатньо ефективні, мають занадто тяжкі побічні ефекти, пов’язані з порушенням роботи внутрішніх органів.

Десятки років йде боротьба з раком, витрачені величезні кошти, але на практиці мова ще не йде про зцілення від раку, а тільки про подовження життя онкологічних хворих. Тому варто змінити погляди на проблему онкологічних захворювань, вже зараз використовувати ті профілактичні технології, ефективність яких доведена, внести корективи у спосіб життя і харчування. Тоді не доведеться думати про лікування раку, ми будемо захищені від нього. Але важливо розуміти механізм канцерогенезу.

Нормальні клітини організму ростуть, діляться і вмирають. Це запрограмований процес. Нові клітини замінюють старі, коли вони старіють або ушкоджуються. В онкологічних хворих процес порушується. Клітини, що нестримно діляться, захоплюють організм і розповсюджуються по ньому. Але рак не виникає спонтанно. Для того, щоб почався неконтрольований ріст клітин, відбувається низка подій. І починається вона з ушкодження генетичного коду клітини. Ядро кожної клітини людського організму містить 23 пари хромосом – довгих, тонких ниток ДНК. Гени розміщені на хромосомах і також складають пари. У людини близько 20 тис. генів, кожний з яких несе певну частку генетичної інформації. Різні гени діють у різних типах клітин, тканин і органів, продукуючи білки, що впливають на ріст, розвиток і здоров’я всього організму. Рак може виникати, коли в одній з ділянок ДНК виникає генетична мутація. Найчастіша мутація – це помилкова послідовність ДНК. Найменше ушкодження може вивести ген з ладу або порушити його роботу. Деякі канцерогенні мутації можуть передаватися спадковим шляхом, але 90% викликані ушкодженням ланцюжка ДНК. Особливо на це впливають несприятливі фактори навколишнього середовища – тютюнокуріння, іонізуюча радіація, яку випромінює радон, ультрафіолетове опромінення, контакт з азбестом, всі види забруднення води і наявність так званих вільних радикалів, що можуть приєднувати до себе електрони з молекул ДНК. Важливо виявляти рак на максимально ранніх стадіях, поки його клітини не почали свій нестримно швидкий ріст.

На щастя, наш організм має вбудовану багаторівневу систему переривання канцерогенних процесів. Одна резервна система лагодить помилки у ДНК, інша викликає загибель ушкоджених клітин (апоптоз), ще одна – регулює кількість поділів клітини. Навіть якщо в людини є спадкові генетичні мутації, то на це можна вплинути та знизити ризик захворювання. Вироблення правильних звичок у повсякденному житті – дуже важливий аспект профілактики раку.

Для того, щоб запобігти онкологічним захворюванням необхідно дотримуватись таких правил:

  • Їжте більше фруктів та овочів (особливо капусти, томатів, темно-зелених листових овочів), жирну рибу, ягоди, червоний виноград, пийте зелений чай. Вживайте більше клітковини і приправляйте їжу куркумою, поповнюйте вміст вітаміну D у крові, вживаючи 1 ст. л. риб’ячого жиру на день. Уникайте надмірного вживання червоного м’яса, алкоголю, цукру, продуктів промислової переробки.
  • Отримуйте достатньо сонячного світла. Сонячне світло відіграє велику роль у виробленні вітаміну D у шкірі. Достатні рівні вітаміну D і кальцію у крові знижують ризик не тільки раку, але й серцевих захворювань, гіпертонічної хвороби, діабету, розсіяного склерозу, хвороби Паркінсона.
  • Уникайте тривалого знаходження на сонці. Надмірна інсоляція може виступати канцерогенним фактором. Використовуйте сонцезахисні креми із вмістом захисного фактора не нижче 30, носіть капелюхи з широкими полями, сонцезахисні окуляри, одяг, що прикриває всі ділянки тіла, бережіть дітей від сонячних опіків, регулярно перевіряйте підозрілі родимки в дерматолога.
  • Підтримуйте достатній рівень фізичної активності, слідкуйте за вагою тіла, відмовтесь від повсякденного користування автомобілем.
  • Зменшіть дозу медичної радіації.
  • Уникайте тютюну і киньте курити.
  • Зменшіть контакт з небезпечними речовинами, токсинами.
  • Використовуйте протиракові вакцини.
  • Будьте активним у захисті довкілля від забруднення.

Інформаційні матеріали Повний перелік