Всесвітній день боротьби з інсультом – 29 жовтня 2020 року

29 жовтня 2020 року 379

 

Всесвітній день боротьби з інсультом –

29 жовтня 2020 року

Тема: «Join the MoveMent» «Насолоджуйся рухом»

Один з чотирьох дорослих людей може отримати інсульт, але фізична активність допомагає знизити ризик. Не стань тим одним!

      Інсульт (мозковий удар) – захворювання, яке розвивається внаслідок раптового припинення кровопостачання частини головного мозку або крововиливу в речовину мозку чи під його оболонки та стискання тканини мозку кров’ю. Причиною може бути розрив судини. Такий вид інсульту називають геморагічним. Якщо тромб перекриває потік крові, тоді такий різновид інсульту називають ішемічним.

      У першому випадку кров тисне на нервову тканину і не дає їй функціонувати, у другому – клітини мозку перестають отримувати живлення та кисень і в результаті гинуть.

      Наслідком є порушення або втрата функцій тих частин тіла, якими вони керують. Залежно від локалізації ураження можливе порушення мови, рухової функції, чутливості, зору, пам’яті та ін.

     Симптоми, які можуть свідчити про інсульт: раптова м’язова слабкість, оніміння або поколювання в ділянці обличчя, руки, ноги чи однієї половини тіла, раптове ускладнення при розмові або розумінні мови, раптова повна або часткова втрата зору на одне чи обидва ока, надзвичайно сильний головний біль, втрата рівноваги, запаморочення, блювання в поєднанні з іншими симптомами.

    Надзвичайно важливо для кожної людини знати алгоритм дій при розвитку інсульту. Якщо ви стали очевидцем навіть короткочасної втрати людиною свідомості, перевірте, чи може людина після повернення до тями вимовити зв’язано просте речення, посміхнутись, підняти вгору обидві руки. Можна попросити висунути язика. Проблеми з виконанням завдань, западання язика на сторону – ознаки інсульту. У разі проявів вищеописаних симптомів, необхідно негайно викликати швидку допомогу, описати симптоми прибулим на місце медикам. Така увага, виявлена до постраждалого, допоможе врятувати йому життя та попередити розвиток інвалідності.

    Надання хворому медичної допомоги в перші 3 години та обов’язкова госпіталізація – життєво необхідні заходи для пацієнта. Інсульт може статися з будь-ким завгодно та в будь-який час.

    Інсульт є лідером по смертності та інвалідності людей у світі. Хвороба вражає зазвичай 1 з 4 дорослих людей, але майже всі випадки хвороби можна попередити шляхом зниження впливу факторів ризику (за допомогою контролю високого артеріального тиску, відмови від нездорового харчування, куріння та недостатньої фізичної активності).

    У цьому році Всесвітня організація боротьби з інсультом закликає людей приєднатись у #WorldStrokeDay до найбільшого в світі танцювального ланцюга, відсвяткувати подію, приєднавшись до танцювального флешмобу з 4 танцювальних рухів; поширити інформацію про ризики інсульту, залучивши до танцю трьох друзів або партнерів. Поділіться відеороликами з Вашим танцювальним MoveMent у соціальних мережах #1in4 #JoinTheMovement  www.worldstrokecampaign.org. Оберіть будь-які інші способи підвищення обізнаності людей про інсульти та їх профілактику. Завантажте та використовуйте мобільний додаток StrokeRiskometer для виявлення індивідуального ризику інсульту.

    У Києві за 9 місяців 2020 року було виявлено 1630 випадків інсульту, летальність склала 1268 людей, загальна та первинна захворюваність становила – 6,88% на 100000 тис. населення.

    Опитування 457 хворих на мозкові інсульти, проведене в місті Києві відомими лікарями-науковцями – доцентом кафедри неврології Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Прокопів Марією Мирославівною та професором, зав. кафедри наук про здоров’я Ужгородського національного університету Слабким Геннадієм Олексійовичем показало, що інсульт не така вже неочікуваність.  

    Лише 12% респондентів відчували себе до розвитку інсульту практично здоровими. При цьому 84% опитаних до інсульту мали гіпертонічну хворобу, 40% – ішемічну хворобу серця, 37% – цереброваскулярні хвороби, 23% – цукровий діабет та 47% – інші хронічні хвороби. Менше половини опитаних перебували під диспансерним наглядом у сімейного лікаря, 35% – у лікарів-спеціалістів. 20% хворих взагалі не перебували під диспансерним наглядом. Тільки третина хворих на артеріальну гіпертензію чоловіків і половина жінок виконували рекомендації лікарів щодо способу життя і прийому лікарських засобів. Половина чоловіків курили і вели малорухомий спосіб життя, більше третини – зловживали сіллю. П’ята частина опитаних чоловіків зловживали алкоголем, 15% – проводили за комп’ютером більше 8 годин на добу, 14% – страждали на безсоння і мали постійні неприємності в сім’ї. Для жінок характерним був малорухливий спосіб життя, зловживання сіллю, тривалі негаразди в сім’ї та безсоння. 10% всіх хворих звернулись за медичною допомогою тільки через 10 годин і більше після появи симптомів гострого порушення мозкового кровообігу. Результати дослідження в місті Києві представлені авторами в тезах І Міжнародної науково-практичної конференції «Science and education: problems, prospects and innovations», Кіото, 7-9.10.2020; та ХІ Міжнародної науково-практичної конференції «Scientific achievements of modern society», Ліверпуль, 24-26.06.2020.

   За словами Прокопів Марії Мирославівни, спостерігається пряма залежність ризику інсульту від показників артеріального тиску. Якщо показники артеріального тиску знаходяться в межах 180/90, ризик зростає в 10 разів. Тому необхідно регулярно і правильно вимірювати артеріальний тиск, а для досягнення цільових рівнів тиску – використовувати гіпотензивні препарати – ліки, які знижують артеріальний тиск. Вважається, що половина смертей від серцево-судинних захворювань пов’язані з неоптимальною дієтою.

Рекомендації щодо їжі:

  • Вживайте різноманітну, натуральну, мінімально оброблену різнокольорову їжу з вмістом 500-600 г овочів і фруктів на день.
  • Приймайте їжу невеликими порціями.
  • Вилучіть із раціону солодкі напої, знизьте споживання цукру, харчової солі до кількості менше 5 г/добу.
  • Здійснюйте поступове зниження ваги тіла за рахунок зменшення вживання трансжирів і вуглеводів.
  • Не менше 2 разів на тиждень вживайте жирну морську дику рибу (оселедець, скумбрію), кисломолочні продукти, використовувати різні нерафіновані рослинні олії – лляну, оливкову, волоського горіха, авокадо.
  • Комбінація в риб’ячому жирі вітаміну Д та Омега-3 поліненасичених жирних кислот покращують пам’ять, соціальну поведінку та настрій людини.
  • Не перевищуйте вживання червоного м’яса (не більше 40 г/день), віддавайте перевагу білому м’ясу.
  • Не забувайте, що алкоголь підвищує ризик геморагічного інсульту.
  • Фізична активність у вигляді 30 хв щоденної ходьби на 30% знижує ризик інсульту.

Інформаційні матеріали Повний перелік