Відмінності між PrEP та PEP

21 травня 2021 року 988
Часто, через співзвучність слів PrEP та PEP абоненти Гарячої лінії плутають ці два методи профілактики ВІЛ. Ми допоможемо розібратись та розповімо ключові відмінності між ними, а також коротко пояснимо за що кожен з цих методів відповідає.
 
PrEP та PEP - це два способи використання антиретровірусної терапії як «профілактики» ВІЛ. Проте працюють вони по-різному.

PrEP/ДКП розшифровується як передекспозиційна або доконтактна профілактика ВІЛ.

А PEP/ПКП означає пост-експозиційну або постконтактну профілактику ВІЛ.

PrEP/ДКП, як і вказує приставка «pre/до», людина починає приймати до того, як ВІЛ-інфекція може потрапити до організму людини, тобто це запланований метод профілактики ВІЛ.

А PEP/ПКП , як і вказує приставка «пост», людина починає приймати після контакту або при високій імовірності контакту з ВІЛ-інфекцією, тобто це екстрений метод профілактики ВІЛ.

Більшість людей приймають PrEP/ДКП один раз на день, щодня. Також існує схема PrEP/ДКП, що прив’язана до факту сексу (коли препарати вживають до та після сексуального контакту), відома також як PrEP «за запитом» або «графік 2-1-1» – як один з варіантів профілактики ВІЛ для чоловіків, які мають секс із чоловіками (ЧСЧ).

PEP/ПКП - це чотиритижневий курс прийому препаратів, який приймають один раз на день протягом цього часу. Найкраще починати PEP/ПКП протягом 24 годин після контакту з ВІЛ, проте, не пізніше 72 годин після ймовірного контакту.

Прийом PrEP/ДКП зазвичай містить в собі два препарати. Зазвичай їх поєднують в одній таблетці.

 У PEP/ПКП є три препарати - зазвичай ті самі два, що приймаються для PrEP/ДКП, плюс третій. Зазвичай вони пропонуються у двох таблетках.

А ми нагадуємо, що дізнатися більше про PrEP та отримати відповіді на свої питання щодо цього, ви завжди можете звернувшись до Гарячої лінії з питань ВІЛ/СНІД та туберкульозу або написавши в онлайн-чат на нашому сайті, або подзвонивши консультантам по телефону 0 800 500 451 у будні дні з 9.00 до 19.00.

Джерело: Гаряча лінії з питань ВІЛ/СНІД та туберкульозу

 

Інформаційні матеріали Повний перелік