Тиждень обізнаності про мозок – 15-21 березня

15 березня 2021 року 398

Тиждень обізнаності про мозок – 15-21 березня

Тиждень обізнаності про мозок – це глобальна кампанія, спрямована на підвищення обізнаності та підтримку громадськості про досягнення та переваги досліджень мозку. Щороку під час цього тижня в березні благодійні організації та спільноти співпрацюють з Brain Awareness Week з метою організації інформативних заходів у своїх спільнотах.
Тиждень обізнаності про мозок було започатковано в 1996 році, в якому брало участь 160 організацій у США. Для того, щоб зібрати разом різні академічні кола, уряди, професійні та правозахисні організації DABI (Dana Alliance for Brain Initiatives) організував перший Тиждень обізнаності про мозок. Його мета полягала в тому, щоб довести, що дослідження мозку – це надія на профілактику і можливе лікування хвороб, розладів мозку, а також на забезпечення кращої якості життя в будь-якому віці.

Цікаві факти про наш мозок:

1. Мозок дорослої людини важить близько 3 фунтів (1,4 кг).
2. У мозку людини міститься приблизно 100 млрд. нейронів.
3. 75% нашого мозку складається з води. Зневоднення (навіть у невеликих кількостях) може негативно позначитися на функціях мозку.
4. Інформація про все те, що ми бачимо, думаємо або робимо передається між нейронами нашого мозку. Ці нейрони переміщують інформацію з різною швидкістю. Максимальна швидкість передачі інформації між нейронами становить близько 250 миль/годину.
5. Мозок не відчуває болю. Це через відсутність больових рецепторів, які є у кровоносних судинах та мозкових оболонках. Коли виникає головний біль, то нас турбує не мозок, а його навколишні тканини.
6. Сни вважаються комбінацією уяви, психологічних та неврологічних чинників. Вони доводять, що наш мозок працює, навіть коли ми спимо.
7. Довжина кровоносних судин головного мозку майже 100 000 миль.
8. До 20 років людський мозок починає втрачати деякі здатності запам'ятовувати, а також деякі когнітивні навички.
9. Із загальної кількості крові та кисню, які виробляються в нашому тілі, мозок отримує 20%.
10. Коли кровопостачання мозку припиняється, майже через 8-10 сек. мозок починає втрачати свідомість.
11. Протягом першого року життя людський мозок виросте втричі. Він продовжує рости, поки вам не виповниться 18 років.
12. З віком людський мозок стає менше. Зазвичай це відбувається десь після настання зрілості.

Бережімо та любімо свій мозок!

Інформаційні матеріали Повний перелік