Що робити, якщо у вас виявили гепатит В/С?

11 серпня 2021 року 901
Що робити, якщо у вас виявили гепатит В/С?
Зараз у регіонах безоплатно доступні майже 20 000 курсів для лікування гепатиту С та приблизно 2 000 — гепатиту В.
Детальна карта із переліком препаратів: https://cutt.ly/PQImdPn
 
Загалом в Україні, за даними експертів, на вірусний гепатит С хворіють 1 491 074 осіб, а на вірусний гепатит В — 621 281. Та більшість не знає про свій діагноз і не отримує лікування (під медичним наглядом з вірусним гепатитом С перебуває лише приблизно 6,2 % осіб, а з гепатитом В ще менше — 3 %).
Тестування на гепатити хоча б раз у житті має пройти кожен. І всі, хто користується послугами стоматологічних, косметологічних, татуювальних кабінетів тощо, де є ризик контакту з кров’ю, перебувають у групі ризику доти, доки не знають свого гепатит-статусу. Водночас своєчасне виявлення хвороби відіграє важливу роль у сприятливому прогнозі лікування.
 
Що робити, якщо експрестест показав позитивний результат?
 
1️⃣ Щоб підтвердити чи спростувати результат експрестесту, потрібно звернутися до лабораторії та здати кров.
2️⃣ Якщо аналіз позитивний, сімейний лікар скерує вас до спеціаліста, який займається лікуванням вірусного гепатиту С. Лікувати їх можуть не тільки інфекціоністи, але й інші фахівці, які пройшли відповідні курси.
3️⃣ Лікар скерує вас на додаткові обстеження, зокрема, крові й сечі. Потрібно буде з’ясувати ступінь ураження печінки. Крім того, необхідно пройти обстеження на туберкульоз, вірусний гепатит В.
4️⃣ Після цього лікар призначить схему лікування, тривалість якого триватиме 12 або 24 тижні.
5️⃣ Щоби з’ясувати, чи лікування було успішним, через 12 або 24 тижні потрібно здати кров для визначення РНК вірусного гепатиту С методом ПЛР. Відсутність вірусу свідчитиме про повне вилікування пацієнта.
Важливо пам’ятати, що після одужання все ж є ризик повторного зараження, тому потрібно ретельно дотримуватися всіх правил профілактики вірусного гепатиту С.
Гепатит — не вирок і Україна має великий досвід боротьби із ним. Лікування гепатиту В і С сучасними препаратами здійснюється повністю безоплатно для пацієнта коштом державного бюджету.
 

Інформаційні матеріали Повний перелік