Прискорення відповіді на СНІД через подолання нерівності у містах

10 червня 2021 року 662
Щойно завершився Паралельний захід Зустрічі найвищого рівня щодо СНІД Генеральної Асамблеї ООН «Прискорення відповіді на СНІД через подолання нерівності у містах», організований спільно UNAIDS та IAPAC, модератором якого виступив : пан Хосе Зуніга, Президент, IAPAC.
1
Відкрила зустріч мер Парижа Анн Ідальго, Франція. Адже Париж став каталізатором ініціативи подолання СНІД у містах, до якої вже доєдналося більше 350 міст світу. Серед цих міст три українські – Київ, Одеса, Дніпро.
Вона говорила про те, що попри всі успіхи у впровадженні Фаст-Трек питання стигми та дискримінації все ще залишаються актуальними і епідемія COVID-19 не лише уповільнила прогрес, але і поглибила нерівність між соціально більш привілейованими та вразливими людьми. Але мерія вживає додаткових заходів, щоб забезпечити ЛГБТ+, мігрантів та інші групи високого ризику доступом до послуг з ВІЛ та лікування.
 
Пані Маймунах Мохд Шаріф, Виконавчий директор, UN-Habitat наголосила на тому, що міста мають бути безпечними для людей і це стосується як ВІЛ, так і COVID-19. Вона також наголосила на особливу роль спільнот і на тому, що до їх думки не лише потрібно прислухатись, але і надати їм можливість впливати на рішення.
 
Sibongile Tshabalala, Національний координатор Кампанії з доступності лікування з Південної Африки розповідала про визначну роль та діяльність громадянського суспільства, яка дозволила забезпечити доступ до базових послуг, зокрема вона розповідала про те, як ВІЛ позитивні жінки, отримали доступ до профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини в одній з найбільших лікарень країни.
 
Пані Josephine Belmonte, мер Кесон-сіті, що на Філіппінах розповіла, що в місті проживає майже 3 млн. людей і це складає 25% населення країни. Воно також є щільно населеним і переважно бідним, тож проблема COVID-19, як і проблема ВІЛ постала дуже гостро. Закрити на карантин таке місто дуже складно, тому був створений мобільний застосунок, який дозволяв відслідковувати контакти і вживати обмежувальних заходів в конкретних районах, або навіть міських спільнотах.
 
Мер Йоганесбургу пан Geoff Makhubo, Південна Африка розповів про шість стратегічних напрямків, які розробило і впровадило місто під час епідемії COVID-19.Ці напрямки координовані Контрольним центром спільних операцій включали охорону здоров’я, харчову безпеку, економічну протидію, соціальну мобілізацію, правоохоронну роботу та, розширення спроможності держави на рівні муніципального обслуговування.
 
Мер Sharon Weston Broome, Батон Руж, Луїзіана, США наголосила, що розширення доступу до тестування на ВІЛ та залучення до лікування багато в чому здобувається завдяки координації зусиль офісу мера та громадського сектору, і приватних ініціатив, що націлені на підтримку соціально дезадаптованих мешканців міста, зокрема представників ключових груп.
 
Мер Києва Віталій Кличко зазначив, що з моменту підписання Паризької декларації, і в усій подальшій роботі, мерія довірились громадським організаціям, які представляють ключові спільноти, перш за все Київській мережі людей, які живуть з ВІЛ. Всі програмні заходи ініціативи Фаст трек в Києві координуються Радою, яку спільно очолюють представник міської влади і представник людей, які живуть з ВІЛ. І від цієї співпраці виграють всі. - «Ми разом брали на себе зобов’язання досягти цілей 90 90 90 і тепер працюємо над п’ятирічною міською програмою з новими цілями 95 95 95».
Під час суворого лок-дауну 2020 року, Київське відділення Мережі людей, які живуть з ВІЛ забезпечило доступ до лікування здійснивши майже 2 000 поштових посилок з ліками для людей, які не могли в цей час дістатись лікарень. Коли не працював транспорт, вони також доставляли пацієнтів до лікарів та біологічні матеріали в лабораторії для проведення діагностики. Для людей, які втратили роботу і доходи і через те могли перервати своє лікування надавались продовольчі сертифікати та інша підтримка. Люди, які отримували замісну терапію, що потребує щоденного відвідування медичного закладу переводились на рецептурну форму і могли отримувати свої ліки в найближчій аптеці. Відтак 80% пацієнтів було переведено на рецептурну видачу препаратів через аптеки комунальної мережі Фармація.
Зараз, коли розгортається вакцинація проти CОVID-19, ми також звертаємось до цифрових рішень у питаннях поширення достовірної інформації, організації та управління процесом. Соціальні працівники з неурядових організацій, які надають послуги з ВІЛ у питаннях вакцинації у нас мають такий же пріоритет, як медичні працівники та працівники соціальної сфери. Практично всі бажаючі працівники ВІЛ-сервісних неурядових організацій вакциновані за підтримки міського департаменту охорони здоров’я.
 
Заступник мера Києва, пан Микола Поворозник, додав, що не залежно від того і яких економічних чи законодавчих умовах працюють міста, скільки реально ми можемо виділити саме міських коштів на протидію епідемії, головне – налагодити координацію зусиль всіх партнерів, які працюють у місті. І тут він зазначив не лише громадські та міжнародні організації, але і приватний сектор, який є надзвичайно чутливим до будь яких змін. Коли йдеться про швидкі фахові та ефективні рішення – вони є надійними партнерами.
 
Підбиваючи підсумок зустрічі пані Вінні Б’яніма, Виконавчий директор ЮНЕЙДС підкреслила, що як Нова Глобальна стратегія зі СНІДу, так і нова Політична декларація одну з провідних роль у відповіді на СНІД віддають саме містам. Вона щиро привітала лідерство мерів, об’єднаних ініціативою Фаст-Фаст Трек Міста і запевнила їх у своїй високій повазі.
 
Джерело: Joint United Nations Programme on HIV/AIDS in Ukraine

Інформаційні матеріали Повний перелік