ОНОВЛЕНО РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВАКЦИНАЦІЇ ПРОТИ ВІРУСУ ПАПІЛОМИ ЛЮДИНИ В ДІТЕЙ ТА ПІДЛІТКІВ (ACIP, 2020)

06 січня 2021 року 1129

ОНОВЛЕНО РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВАКЦИНАЦІЇ ПРОТИ ВІРУСУ ПАПІЛОМИ ЛЮДИНИ В ДІТЕЙ ТА ПІДЛІТКІВ (ACIP, 2020)

Інфекції, що викликаються вірусом папіломи людини (ВПЛ) – це одні з найбільш поширених інфекцій, що передаються статевим та побутовим шляхами. Більшість інфекцій спричинених ВПЛ мають безсимптомний перебіг захворювання та зникають протягом 1-2 років. Згідно зі статистикою, приблизно 80% людей інфікуються ВПЛ упродовж свого життя (найчастіше у віці 15-25 років). Важливим є те, що деякі з інфекцій, викликаних ВПЛ можуть тривати більше 12 міс. та підвищують ризик розвитку онкологічних захворювань та передракових станів.

Вірус папіломи людини – це збірна назва ДНК-вірусів, що мають здатність до реплікації в людському організмі. Наразі визначено більше ніж 120 типів ВПЛ, мінімум 14 з яких можуть викликати злоякісні новоутворення будь якої ділянки тіла (від ротоглотки до генітального тракту). Майже всі випадки раку шийки матки (РШМ) обумовлені ВПЛ; при цьому два штами – 16 та 18 є причиною понад 70% випадків РШМ. Також, варто виділити штами 6 та 11, які є причиною інших поширених станів – генітальних папілом та папіломатозу гортані.

Найпростіші способи запобігти ВПЛ: використовувати презервативи та практикувати безпечний секс. Окрім вищезгаданих методів, не варто забувати про побутовий шлях передачі (контакт шкіра-до-шкіри, з поверхнями загального користування). Сьогодні доступні безпечні та ефективні вакцини для профілактики папілом та онкологічних захворювань, спричинених ВПЛ.

Станом на січень 2021 року в Україні зареєстровано 2 вакцини проти ВПЛ: Церварікс (проти 2 типів ВПЛ – 16 та 18) та Гардасил (проти чотирьох типів – 6, 11, 16 та 18), кожна з яких містить штучно створені частинки, подібні до вірусних. У США та ЄС також застосовують Гардасил 9 (проти 9 типів ВПЛ).

В Україні вакцинація проти ВПЛ наразі не входить до Календаря профілактичних щеплень, але є рекомендованою.

Консультативний комітет з питань імунізації (ACIP) в США надає та регулярно оновлює рекомендації з рутинної вакцинації, що стосуються часу введення, дозування та протипоказань.
• Згідно рекомендацій ACIP, вводити першу дозу ВПЛ вакцини для дітей слід між 11 і 12 роками, але в цілому вакцинацію можна почати і з 9 років.
Другу дозу вакцини рекомендовано вводити через 6-12 міс. після першої. У цьому віці увесь вакцинальний комплекс складається з 2 доз.
• Діти, які отримують першу дозу ВПЛ-вакцин після 15 років або ті, які мають імунодефіцит, потребують серії вакцинації, що складається з 3 доз (за схемою 0, 1-2, 6).

Для хлопців та дівчат, які не були вакциновані повним комплексом до цього, рекомендовано провести вакцинацію до 26 років.
Дорослі, старше 26 років можуть також бути вакциновані за рекомендацією лікаря. У віці від 27 до 45 років рекомендована схема 0, 1, 6. Для людей віком старше 45 років вакцина не є ліцензованою для використання.
Вакцинація проти ВПЛ дозволена під час грудного вигодовування.

Протипоказання до вакцинації: вагітність, попередня алергічна реакція на компоненти вакцини (така, що загрожувала життю) та алергія на дріжджі.
Як і зазвичай, на заваді прихильності до вакцинації існує безліч міфів та переконань. Багато батьків міркує, що якщо їх діти в ранньому підлітковому віці не є сексуально активними, то вони не потребують імунізації проти ВПЛ. Крім того, існує безпідставне переконання, що імунізація проти ВПЛ може сприяти більш ранньому початку статевого життя. Однак слід пам’ятати, що ВПЛ передається не лише статевим шляхом, але й інколи може передаватись через контакт шкіра- до-шкіри.

Джерело: 👇
1. https://www.medscape.com/viewarticle/941923_4
2. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/human-papillomavirus-(hpv)-and-cervical-cancer

Інформаційні матеріали Повний перелік