ОБЕРЕЖНО! БОТУЛІЗМ

04 березня 2021 року 634

ОБЕРЕЖНО! БОТУЛІЗМ

Сезонна захворюваність на ботулізм припадає на травень-червень, але від початку 2021 року в Україні вже зареєстровано 12 випадків захворювання (2 з яких – летальні).
Ботулізм – це гостре токсико-інфекційне захворювання, спричинене токсином Clostridium botulinum. Отруєння характеризується тяжким ураженням нервової системи із виникненням паралічів, гострою дихальною недостатністю, яка і є причиною смерті. Існує рановий ботулізм, ботулізм немовлят, хронічний ботулізм та харчовий ботулізм (складає понад 99 % усіх випадків).
Збудники ботулізму широко поширені у природі: вегетативні форми і спори є в кишківнику різних тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи в зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довго зберігаються і накопичуються там. Саме тому майже всі харчові продукти, що забруднені ґрунтом або вмістом кишківника тварин, птахів, риб можуть містити вегетативні форми або спори ботулізму. Харчовий ботулізм виникає після вживання в’ялених, солоних, консервованих продуктів, які були погано промиті, недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. В анаеробних умовах (при відсутності кисню) у цих продуктах через наявність спор клостридій відбувається розмноження збудника та накопичується ботулотоксину.

  • Консервовані рослинні продукти (гриби, овочі, бобові) є причиною виникнення ботулізму типу А;
  • м’ясні консерви, ковбаси, шинки спричиняють ботулізм типу В;
  • вживання копченої, в’яленої риби, рибних консервів викликає ботулізм типу Е.

Не всі особи (наприклад, у сім’ї), які вживають один і той же продукт, можуть захворіти, оскільки токсин може накопичуватися гніздами (якщо це ковбаса, копчене м'ясо, риба).

Зазвичай перші симптоми ботулізму можуть виникнути через 12-24 год. після споживання зараженого продукту. Однак, це можливо і через 2 год., і через 10 днів. Усе залежить від дози та виду токсину, що потрапив в організм людини.

На початку захворювання виникає м'язова слабкість, запаморочення, сухість у роті. Майже у 50% випадків спочатку виникають болі в животі, блювота, потім здуття живота та парез кишківнику. На фоні цих розладів з'являються симптоми ураження нервової та м’язової систем (нечіткість зору, туман та сітка перед очима, подвоєння предметів, сильний головний біль, порушення ковтання, відчуття «грудки», болі під час ковтання, мова стає «змазаною», нечіткою, можлива афонія), виникає тахікардія, розвивається дихальна недостатність. Причина смерті – зупинка дихання через параліч.
При підозрі на отруєння не можна зволікати і незалежно від тяжкості перебігу захворювання потрібно негайно викликати швидку допомогу для екстреної госпіталізації у стаціонар.
Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, вчасного лікування, введення специфічної полівалентної протиботулінічної сироватки, яка є найбільш ефективною в перші години після отруєння, коли токсин ще циркулює у крові. Після надходження токсину в нервову тканину її ефективність – сумнівна.

Профілактика

Як вберегтись від харчового отруєння:

1. Не вживайте продукти, коли не впевнені, що вони виготовлялися, зберігалися, транспортувалися належним чином та є сумніви у їхній якості.
2. Під час приготування консерв для власного споживання необхідно:

  • Ретельно підготувати сировину перед консервуванням. Спори клостридій, що залишаються, є стійкими навіть до кип'ятіння, заморожування та висушування.
  • Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, в яких можуть залишатися спори. Тому їх не рекомендовано консервувати у герметично закритих банках у домашніх умовах.
  • Для запобігання накопичення токсину ботулізму, рибу необхідно ретельно промивати перед засолом.
  • При домашньому консервуванні, особливо овочів необхідно додавати за рецептом оцтову, лимонну кислоти, тому що утворення токсину припиняється в кислому середовищі (ph-3,7).
  • Безпосередньо перед закладанням продуктів, тару слід добре стерилізувати, а при консервуванні м'ясних, рибних продуктів у домашніх умовах, необхідно дотримуватися технології та температурного режиму стерилізації.
  • Здуття кришки – це причина для відмови від уживання в їжу вмісту даної банки.
  • Продукти, що швидко псуються, слід зберігати лише в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів придатності.

Для того, щоб вберегтися від ботулізму необхідно уникати споживання в’яленої, копченої, солоної консервованої риби, м'ясних, грибних, овочевих консервів, що виготовлені в домашніх умовах та продаються в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. Пам’ятайте: ботулізм легше попередити, ніж лікувати. Отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє та здоров’я дітей.

Інформаційні матеріали Повний перелік