МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВІДМОВИ ВІД КУРІННЯ - 19 листопада

19 листопада 2020 року 705

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВІДМОВИ ВІД КУРІННЯ - 19 листопада

Щороку у третій четвер листопада світ відзначає Міжнародний день відмови від паління (No Smoking Day)🚬. Цей день було започатковано American Cancer Society в 1977 році з метою зниження поширеності тютюнової залежності📉, залучення до боротьби проти куріння та інформування суспільства про шкідливий вплив тютюну на здоров’я людини.

Тютюнопаління – це щорічно понад 8 млн смертей людей, більше 7 млн яких пов'язані з прямим вживанням тютюну, а близько 1,2 млн - некурці, які потрапляють під вплив диму. Тютюнопаління – відомий фактор ризику респіраторних захворювань та інфекцій, що посилює тяжкість перебігу захворювань органів дихання.

Огляд досліджень експертів охорони здоров’я, скликаних World Health Organization (WHO) 29 квітня 2020, показав, що в курців частіше більш важкий перебіг COVID-19 порівняно з некурцями.

Легені – мішень COVID-19. Куріння лише ускладнює боротьбу організму з коронавірусною інфекцією та іншими захворюваннями.

Тютюн є також основним фактором ризику для неінфекційних захворювань, таких як серцево-судинні, онкологічні, респіраторні, цукровий діабет. Наявні дослідження говорять, що курці піддаються вищому ризику розвитку ускладнень та смерті.

WHO постійно проводить оцінку нових досліджень, включаючи дослідження, які вивчають зв’язок між вживанням тютюну, зокрема вживанням нікотину та COVID-19 і закликає дослідників, вчених та ЗМІ бути обережними щодо поширення недоведених тверджень про те, що тютюн чи нікотин можуть знизити ризик виникнення COVID-19. Наразі не тільки недостатньо, а й є хибна інформація щодо будь-якого зв’язку між тютюном/нікотином у профілактиці або лікуванні COVID-19.

Нікотинові замісні терапії, такі як жуйки та пластирі, покликані допомогти курцям кинути паління тютюну. WHO рекомендує курцям вжити негайних заходів, щоб кинути курити, використовуючи перевірені методи, такі як безкоштовні телефонні лінії, мобільні програми для обміну текстовими повідомленнями та методи заміщення нікотину.

WHO закликає не користуватися електронними сигаретами, оскільки вони можуть становити серйозну загрозу не тільки для курців, але й для оточення.

Протягом 20 хв відмови від куріння уповільнюється серцебиття та знижується артеріальний тиск. Через 12 год рівень CO2 у крові знижується до норми. Протягом 2-12 тижнів покращується кровообіг і збільшується функція легенів. Через 1-9 міс кашель і задишка зменшуються.

WHO наголошує на важливості етично затверджених, якісних, систематичних досліджень, які сприятимуть зміцненню здоров’я людей та населення, підкреслюючи, що просування недоказаних втручань може негативно впливати на здоров'я.

Покинь палити - збережи здоров‘я та життя!

Інформаційні матеріали Повний перелік