Міжнародний день танцю – 29 квітня

29 квітня 2021 року 396

Міжнародний день танцю – 29 квітня

29 квітня у світі відзначається Міжнародний день танцю (International Dance Day). Це свято, що присвячене усім стилям танцю, було започатковано у 1982 р. за ініціативою Міжнародної ради танцю (International Dance Council, CID) ЮНЕСКО в день народження французького балетмейстера Жана-Жоржа Новерра (Jean-Georges Noverre), реформатора та теоретика хореографічного мистецтва, «батька сучасного балету».

День танцю підкреслює вільний та необмежений характер танцю, а також ідею спільної взаємодії, визнання культурних відмінностей, а також усвідомлення того, що ми всі єдині. Танцем може насолоджуватися кожен, незалежно від віку або танцювальних здібностей. Неважливо, який танець вам подобається, поки ви рухаєтеся в такт, танець приносить користь.

Танець – це один із найкращих способів познайомити людей з традиціями та допомогти встановити зв'язок з іншими людьми. Наукові дослідження підтверджують, що музика здатна відновити нас після роботи, покращити емоційний стан. А рухи під звуки улюблених мелодій змушують нас рухатися та почуватися краще. Користь від танців для фізичного, психічного та емоційного здоров'я безмежна. Насамперед це рухова активність, а отже поліпшення фізичного та психічного здоров'я.

7 ПЕРЕВАГ ЗАНЯТЬ ТАНЦЯМИ:

  1. Танці покращують роботу серцево-судинної системи, бо забезпечують відмінні аеробні тренування з низьким навантаженням. Він зміцнює серце, легені та кровоносну систему. Також різноманітні рухи покращують базову силу, координацію, рівновагу, баланс, гнучкість, м'язовий тонус та просторове сприйняття. На відміну від деяких інших аеробних вправ, таких як біг, більшість видів танців можна легко змінити, для того, щоб вони відповідали різним фізичним обмеженням. Танець змушує ваше тіло працювати у всіх площинах, включаючи бічну і обертальну, що навантажує відповідно більше м’язів, ніж при звичайній ході чи бігу.
  2. Різні типи танців можуть підійти людям із хронічними хворобами чи обмеженими можливостями. Одна з найбільших переваг танцю – це те, що в ньому може брати участь кожен. Якщо ви можете рухатися (навіть якщо це тільки верхня частина тіла), ви можете танцювати.
  3. Танці поліпшують наші когнітивні здібності. Є багато досліджень, які показують, яким чином танці можуть підтримувати і навіть, підвищувати здатність мислити. Вчені виявили, що області мозку, які контролюють пам'ять та такі навички, як планування і організація, за допомогою таких танців покращуються. Крім того, на відміну від інших вправ, танець має додаткові переваги в поліпшенні балансу за допомогою ритму та музики. Розумові здібності, які потрібні для танців, вимагають, щоб ви зосередилися на постійній зміні рухів і на їхньому запам'ятовуванні.
  4. Танці допомагають схуднути. Стилі танців, які вимагають швидких рухів, наприклад, сальса або свінг, можуть допомогти з втратою ваги. Якщо ви намагаєтеся схуднути за допомогою танцю, обов'язково оберіть стиль, що вимагає інтенсивних рухів, вкладіть у нього максимум своїх сил. Танці також можуть допомогти вам досягти рекомендованої мети, це щонайменше 10000 кроків/день, що допомагає контролювати вагу.
  5. Танці зміцнюють наші кістки. Тому вони можуть бути особливо корисними для тих, хто схильний до ризику низької щільності кісток. Певні танцювальні кроки (особливо ті, які змушують вас рухатися з боку в бік), покращують міцність гомілки, стегна та інших кісток ніг, на які припадає більша частина ваги вашого тіла. Ви можете запобігти або уповільнити прогресування остеопорозу за допомогою збільшення кісткової маси.
  6. Танці допомагають поліпшити настрій, психічне та емоційне здоров'я шляхом зменшення стресу, симптомів тривоги, депресії і підвищити самооцінку. Спілкування з друзями та партнером може сприяти вивільненню гормонів гарного самопочуття – окситоцину та серотоніну. Крім того, дослідження показали, що дотик до коханої людини, з якою ви танцюєте в парі, знижує кров'яний тиск та пульс – 2 речі, які можуть знизити ризик серцево-судинних захворювань.
  7. Танці корисні для дітей. Танець не тільки дозволяє дітям вивільнити свою енергію, але і є для них відмінним способом самовираження. Художня сторона танцю дає дітям можливість навчитися говорити іншою мовою: мовою рухів. Для дітей це спосіб поспостерігати за собою, своїми діями, а вислуховування вказівок вчителів, у поєднанні з наполегливою працею, тренує самодисципліну. Також танець допомагає дітям покращити пам'ять та навички запам’ятовування, уваги. Крім того, діти, працюючи з іншими танцюристами для досягнення спільної мети, навчаються командній роботі.

Окрім переваг для здоров'я, танці допомагають поліпшити якість життя. Дослідження Американської кардіологічної асоціації показало, що в літніх пацієнтів, які перенесли серцеву недостатність та згодом записалися на вальс, рівень кисню, еластичність артерій та інші показники серцевої діяльності покращились (у порівнянні з людьми, які виконували інші форми вправ). Більш того, в танцювальній групі покращився сон, підвищилася сексуальна активність і знизився рівень занепокоєння.

 

Інформаційні матеріали Повний перелік