Міжнародний день стоматолога

09 лютого 2021 року 534

Міжнародний день стоматолога та міжнародний день зубного болю – 9 лютого

📆Започаткував традицію святкування дня стоматолога ще у XVIII ст. корифей зубного протезування француз П'єр Фошар. Він вважається піонером і засновником сучасної стоматології. Фошар першим з лікарів при зубному болю намагався врятувати та вилікувати зуби, а при втраті – замінити протезами. Зуби пломбували ще у древньому Китаї, але Фошар намагався зрозуміти причини карієсу.

Карієс – це найбільш часте захворювання людини, на яке страждають близько 93% людей. Це складний процес, що протікає у тканинах зубів і розвивається внаслідок комплексного впливу несприятливих зовнішніх і внутрішніх факторів. На початковій стадії відбувається вогнищева демінералізація неорганічної частини зубної емалі з наступним руйнуванням твердих тканин зуба і утворенням порожнини. Без лікування виникають запальні ускладнення з боку пульпи – пухких нутрощів зуба, забезпечених великою кількістю нервових закінчень, кровоносних та лімфатичних судин, а також періодонту – сполучної тканини між цементом кореня зуба і зубної лунки щелепи. Звідси нестерпний біль, що приводить пацієнта до стоматолога. Сьогодні виникнення карієсу пов’язують зі зміною кислотності на поверхні зуба під зубним нальотом внаслідок бродіння вуглеводів.

Спостереження П’єра Фошара виявилися вірними. #Сахароза – це головний компонент харчового цукру, під дією ферментів слини легко перетворюється на глюкозу – субстрат для розмноження бактерій, бродіння і змін pH середи. Попри те, що зубна емаль є найтвердішою тканиною організму людини, вона дуже чутлива до зростання кислотності і починає руйнуватись вже при pH 4,5. Регулярне видалення зубного нальоту за допомогою чищення зубів і обробки флосом протидіє розвитку карієсу. Важливим фактором протидії захворюванню є насиченість зубної емалі іонами фтору, що забезпечує стійкість зубної емалі до руйнівної дії кислоти.

Протикаріозний ефект фторидів спостерігається при наявності їх в організмі в період розвитку та мінералізації зубів. Вже на 6-7тижні ембріонального розвитку відбувається закладення тканин 20 молочних зубів. Починаючи з 5 міс. ембріонального життя за кожним зачатком молочного зуба з’являються зачатки постійних зубів, які поступово, остаточно в кількості 32, формуються до віку приблизно 20 років людини. За рекомендаціями World Health Organization, фторування питної води призводить до зменшення захворюваності населення карієсом на 30-50%.

📶При підвищеному вмісті фтору в питній воді і харчових продуктах, навпаки, спостерігається недостатній розвиток емалі зубів – флюороз або ендемічна крапчастість емалі. Це одне з некаріозних захворювань зубів, яке зустрічається в ендемічних районах земної кулі при надлишковому надходженні в організм фтору (більше 0,1-0,15 мг/кг ваги за добу). Причиною може бути високий рівень забруднення навколишнього середовища, штучне вигодовування немовлят, широке використання з ранніх років фторовмісних зубних паст.

▶️Як і всі біологічні процеси, в основі яких лежать процеси формоутворення й росту тканин, формування зубів протікає під впливом нейрогуморальних впливів з боку всього організму та умов зовнішнього середовища. Захворювання ендокринних залоз, зокрема гіпофіза, щитоподібної залози та ін. викликає глибокі порушення у прорізуванні й зміні зубів.

Стоматологи радять своєчасно звертатись до лікаря. У занедбаних випадках консервативне лікування зубів та ясен неефективне і тоді зуби потрібно видаляти. Все це призводить до порушення жування, вимови, не кажучи вже про естетичні дефекти. Та найгіршим є те, що вогнища хронічної інфекції в порожнині рота згубно впливають на організм людини у цілому, можуть бути причиною загрозливих станів для життя.

Для того, щоб надовго зберегти функцію жування і гарну посмішку, необхідно дотримуватись деяких нескладних правил:

1️⃣Ретельно слідкуйте за гігієною ротової порожнини, щодня користуйтесь щіткою, флосом та ополіскувачами для рота.
2️⃣Дотримуйтесь збалансованого харчування, уникайте надто контрастної температури блюд, надмірного споживання цукру, вживайте багаті на вітаміни та кальцій продукти. Особливої уваги потребує харчування вагітних і жінок, що планують вагітність.
3️⃣Відмовтесь від шкідливих звичок. У багатьох дослідженнях було доведено зв’язок куріння, хвороб ясен та зубів. Наприклад, жінки середнього віку могли б зберегти здорові зуби, якщо б у молодості не курили: жінки у віці 50 років, які не курять, потребують протезування зубів у 26% випадків, серед жінок-курців таку потребу мають 48%.
4️⃣Регулярно відвідуйте стоматолога, починаючи від першого прорізування зуба. Дотримуйтесь усіх його рекомендацій.

💐Вітаємо усіх стоматологів із професійним святом! Дякуємо вам за те, що ви щодня рятуєте наші зуби.

Інформаційні матеріали Повний перелік