Міжнародний день щитоподібної залози - 25 травня

25 травня 2021 року 374

Міжнародний день щитоподібної залози - 25 травня

📍#Щитоподібна_залоза – це найбільший орган внутрішньої секреції організму людини. Іноді, аби підкреслити важливість для життя та здоров’я, її називають «маленьким диригентом великого оркестру», зазначаючи цим, що при невеликих розмірах (у нормі близько 15-20 г), вона відіграє найважливішу роль, віртуозно керуючи роботою такого складного утворення, як людський організм.

🧬Гормони, що виробляє щитоподібна залоза (тироксин (Т4), трийодтиронін (Т3) та кальцитонін) потрібні для нормального функціонування практично всіх органів і систем організму.

📊За даними World Health Organization (WHO), серед ендокринних порушень захворювання щитоподібної залози посідають 2️⃣ місце після цукрового діабету.

🔬Патологію щитоподібної залози діагностують у понад 200 млн людей у світі. Протягом останніх років абсолютний приріст нововиявлених захворювань в економічно розвинених країнах становив 👩🏼52% серед жінок та 17% — серед чоловіків👨🏻. Збільшується кількість пацієнтів із доброякісними вузловими утвореннями та злоякісними пухлинами.

❌Без гормонів щитоподібної залози або їх нестачі неможливий нормальний розвиток жодної функціональної системи організму. У разі відсутності щитоподібної залози без замісної терапії в людини розвивається виражена розумова відсталість.

🤰Особливу увагу до стану своєї щитоподібної залози варто звернути вагітним жінкам, адже обстеження щитовидної залози необхідне при плануванні вагітності та на самих ранніх термінах вагітності, оскільки вона має безпосередній вплив на розвиток плоду!

💊Щитоподібна залоза не може працювати без достатньої кількості йоду в організмі, оскільки він є невід’ємним компонентом її гормонів.

📌Норми фізіологічних потреб йоду в Україні:

  • Для дітей і підлітків 90–150 мкг.
  • Для дорослих чоловіків та жінок — 150 мкг.
  • Для жінок у період вагітності та годування грудьми — 200 мкг.

📎Поради, як уникнути захворювань щитоподібної залози:

✅Стежте за режимом дня. Приділяйте достатньо часу 😴для сну. Для дорослих чоловіків і жінок він повинен тривати не менше 8 год, для дітей — 9-10 год. ‼️Пам’ятайте, що важлива також якість сну.
✅Проводьте достатньо часу на свіжому☘️ повітрі.
✅Усуньте дефіцит рухової активності🚶🏼‍♂️ — ходити пішки, займатися спортом, віддавати перевагу активним видам відпочинку.
✅Навчіться протистояти психоемоційним навантаженням — стреси🤯 є найсильнішими провокаторами захворювань щитоподібної залози.
✅Більше відпочивайте🌴.

🥦Зверніть увагу на режим свого харчування. Основним природним джерелом йоду для людини є продукти 🐄тваринного (60%) і 🌱рослинного (34%) походження, а також вода💧 і повітря💨 (по 3%).

🦪Серед продуктів найбільше йоду міститься у морепродуктах (концентрація йоду в 1 кг морських водоростей — 800–1000 мкг). Біла риба🐟, овочі🍅 (картопля, редиска, часник, буряк, томати, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат), 🍊фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси та хурма), яйця, яловичина та 🥜волоські горіхи також містять велику кількість йоду.

Інформаційні матеріали Повний перелік