Міжнародний день медичної сестри – 12 травня

12 травня 2021 року 383

Міжнародний день медичної сестри 🧑‍⚕️– 12 травня

📍У Європі працює більше ніж 5 млн. медичних сестер, з них близько 330 тис. – в Україні. Глобальна пандемія COVID-19 показала, наскільки важливу роль відіграють медичні сестри у збереженні життів людей, як необхідно прислухатись до їх професійного бачення ситуації з профілактики та лікування хвороб, фахового погляду на майбутнє охорони здоров’я.

🏥У ряді країн сестринський персонал розглядають як окрему незалежну категорію медпрацівників, в інших – медсестринський персонал до цього часу підпорядковується лікарям і його основна роль зводиться до виконання функцій помічника.

💉Сьогодні до професійних обов’язків медсестер входить проведення первинної медико-санітарної роботи, надання висококваліфікованої допомоги пацієнтам із використанням інноваційних медичних технологій, здійснення автономної профілактичної роботи серед населення, підтримка та зміцнення загального стану громадського здоров’я. Медсестра нової генерації виступає партнером лікаря, має забезпечувати сучасний висококваліфікований догляд, володіти методами реабілітаційних заходів і паліативної допомоги, навичками самоосвіти та комп’ютерними технологіями, вміти приймати професійні рішення, організовувати якісний сестринський процес.

📜Наука догляду за хворими бере початок від вчення Гіппократа, який розмежував теоретичні знання та практичні медичні навички. Його принцип «Non, nocere!», «Не нашкодь!» став головним для всіх медичних працівників. У стародавні часи носіями перших медичних знань були жінки як берегині роду. Вони намагалися допомагати хворим травами, ягодами, трав’яними примочками, листям рослин, льодом. Саме жінки сприяли збереженню здоров’я всіх членів сім’ї. Їх турбота поширювалась на хворих, немічних і старих, на всю общину. Літні жінки з досвідом допомагали породіллям і новонародженим.

🔬Медсестри часто бувають першими, а іноді єдиними спеціалістами, до кого звертаються люди і якість їхньої початкової оцінки, догляду і лікування набуває життєво важливого характеру. Сьогодні медична сестра – це висококваліфікований фахівець з високим рівнем теоретичних знань і практичних навичок, на яку покладено велику відповідальність у діагностично-лікувальному процесі. Це не просто професія, це – покликання душі, здатної щиро співчувати людському болю та стражданню, вищий прояв толерантності й гуманізму, готовності до участі у зціленні та збереженні здоров’я, забезпеченні активного довголіття пацієнтів.

💎Тема цьогорічного дня «Медсестри: голос за лідерство – бачення майбутнього охорони здоров’я»!

💐Вітаємо усіх медичних сестер із професійним святом. Дай Боже усім Вам сили, здоров’я й ентузіазму, що особливо потрібні у складних умовах сьогодення.

Інформаційні матеріали Повний перелік