Міжнародний день конфіденційності даних – 28 січня

28 січня 2021 року 349

Міжнародний день конфіденційності даних – 28 січня

Рішення відзначати цю дату було прийнято ще 26 квітня 2006 року комітетом міністрів Ради Європи. Ця дата відповідає річниці підписання Конвенції Ради Європи від 28 січня 1981 року «Про захист осіб у зв'язку з автоматизованою обробкою персональних даних». У деяких країнах це свято називається «Днем конфіденційності». Міжнародний день конфіденційності даних це така собі міжнародна спроба привернути увагу громадськості до важливості поваги конфіденційності, захисту даних та забезпечення довіри.


Поради, що допоможуть вам вберегти свої дані в конфіденційності:

  • Скажіть «ні» підозрілим сайтам. Не відкривайте підозрілі файли, що містяться в текстах електронних листів і можуть бути піратськими програмами, не вводьте свої дані на підозрілих сайтах.
  • Придумуйте лише складні паролі. Для різних аккаунтів створюйте різні паролі, котрі мають складатися з різних літер та цифр – так пароль буде стійким до зламу. Обов’язково намагайтеся змінювати пароль 1 раз на 3-4 місяці.
  • Шифруйте дані. Зашифровуйте свої дані, розміщені на зовнішніх носіях. Навіть якщо носій загубиться, доступ до інформації буде захищено,.
  • Вчасно оновлюйте антивірус. Регулярно оновлюйте програми, встановлені на комп’ютерах та смартфонах. Це потрібно робити обов’язково, оскільки вони можуть бути небезпечними, якщо їх вчасно не оновити. Неабияк важливо оновлювати антивірусні програми, що стоять на захисті даних.
  • Для оплати в інтернеті використовуйте віртуальну банківську картку. Під час здійснення електронних покупок краще не вводити номер пластикової карти, а користуватися віртуальними картками, де має зберігатися необхідна для покупки сума грошей. Це важливий елемент захисту даних, бо інтернет-магазин може бути "зламано" і ваші дані потраплять до рук шахраїв.
  • Уникайте громадських комп'ютерів та відкритого Wi-Fi. Якщо користуватися громадськими комп'ютерами та загальнодоступним Wi-Fi, то рано чи пізно можна виявити, що конфіденційність особистих даних порушено. Громадські комп’ютери можуть містити шкідливі програми, котрі збирають чи перехоплюють паролі.

Інформаційні матеріали Повний перелік