Міжнародний день чаю – 21 травня

21 травня 2021 року 924

Міжнародний день чаю – 21 травня

Чай – це найрозповсюдженіший напій у світі після води. Його п'ють у Європі вже 350 років, а в Азії – понад 4000 років. Дані наукових досліджень показують, що чоловіки та жінки вживають приблизно однакову кількість чаю, а 46% п'ють несолодкий чай. Люди старшого віку (від 50 до 64 років) споживають більше чорного чаю, ніж люди віком від 19 до 24 років (середнє споживання 644 мл проти 298 мл).

Незалежно від сезону, чай може бути смачним напоєм, оскільки його можна подавати холодним або гарячим. Існує безліч досліджень, які показують, що вживання чаю може поліпшити здоров'я. Було виявлено, що ті, хто регулярно п’ють чай, менше хворіють на серцево-судинні захворювання і мають нижчий ризик передчасної смерті, розвитку раку та діабету. Чай може допомогти скинути вагу. Найбільше помітно цей зв'язок з-поміж тих, хто насолоджувався чим напоєм хоча б тричі на тиждень. Тому споживання чаю, особливо зеленого, можна включити в загальну здорову дієту, разом з цільнозерновими продуктами, рибою, фруктами та овочами, меншою кількістю червоного та обробленого м'яса.

Основними корисними для здоров'я речовинами в чаї – є поліфеноли (зокрема катехіни та епікатехіни). Лабораторні дослідження та дослідження на тваринах показують, що ці молекули мають протизапальні і антиоксидантні властивості. Гарвардські дослідження великих груп людей показали, що любителі чаю, так само як і кави, мають нижчий ризик діабету та серцево-судинних захворювань. Здатність чаю знижувати кров'яний тиск може бути причиною того, що він може знизити ризик смерті від інсульту. Чай, особливо зелений є багатим джерелом флавоноїдів, біоактивних сполук, які можуть зменшити окислювальний стрес, зняти запалення і забезпечити інші переваги для здоров'я. Чай може захистити ваші кістки. Дані останніх досліджень на тваринах показали, що зелений чай може запобігти втраті кісткової маси. Він містить потужну групу поживних речовин, які можуть стимулювати утворення кісток і допомогти сповільнити їх руйнуванню, захищаючи від остеопорозу (відомий як тендітні кістки). Численні дослідження показали, що різноманітні чаї можуть підсилити імунну систему, боротися із запаленнями та навіть запобігати раку, серцево-судинним захворюванням. Існує безліч доказів того, що регулярне вживання чаю може мати тривалий позитивний вплив на ваше самопочуття. Існує багато різновидів чаю. Ось деякі з них:

 Білий чай це найменш оброблений сорт, який має ніжний смак. Дослідження показують, що завдяки високому рівню антиоксидантів це один із найефективніших чаїв у боротьбі з різними формами раку. Білий чай також може бути корисним для зубів, оскільки він містить велике джерело фтору, катехінів та дубильних речовин, які зміцнюють зуби, борються з нальотом і роблять його більш стійким до дії кислот та цукру. Цей сорт також має найменшу кількість кофеїну, тому його можна пити тим, хто хоче уникнути або обмежити споживання кофеїну.

 Трав'яний чай. Він містить суміш трав, спецій, фруктів та інших рослин, окрім чайного листя. Трав’яні чаї не містять кофеїну, саме тому вони відомі своїми заспокійливими властивостями. Існує безліч видів трав’яних чаїв, усі з них мають унікальні переваги. Деякі з найпопулярніших трав'яних чаїв включають:

Чай з ромашки. Він допомагає зменшити менструальний біль та м’язові спазми, покращує сон і сприяє розслабленню, а також зменшує стрес. «Трав'яні чаї, зокрема, ромашкові, можуть бути для людей із синдромом подразненого кишківника, тому що це спазмолітичний засіб. Ройбуш – покращує кров'яний тиск та кровообіг, підвищує рівень хорошого холестерину, одночасно знижуючи рівень шкідливого холестерину, підтримує міцність волосся та здоровість шкіри, забезпечує полегшення від алергії. М’ята перцева – містить ментол, який може заспокоїти розлад шлунку і служити ліками проти закрепів, синдрому подразненого кишківника та морської хвороби, знеболення від головного болю та мігрені. Імбирний чай – допомагає боротися з ранковою нудотою, може використовуватися для лікування хронічного розладу травлення та допомагає полегшити біль у суглобах, спричинений артрозом. Чай з гібіскусом – знижує кров'яний тиск і рівень жиру, покращує загальний стан здоров'я печінки, може позбавити голоду, потягу до нездорових солодощів і може запобігти утворенню каменів у нирках.

Зелений чай походить з Китаю, де за допомогою методу обпалення або обсмажування листя обробляють теплом та Японії, де листя частіше готують на пару. У зеленому чаї надзвичайно багато флавоноїдів, які можуть сприяти зміцненню здоров’я серця, знижуючи рівень шкідливого холестерину та зменшуючи згортання крові. Дослідження показують, що цей вид чаю може також допомогти знизити артеріальний тиск, тригліцериди та загальний холестерин. Інші дослідження показали, що зелений чай може позитивно впливати на організм при онкологічних захворюваннях. Цей сорт чаю також виявив протизапальну дію, що допомагає зберегти шкіру чистою та сяючою.

Чай Matcha – це дуже тонкий, високоякісний чай, виготовлений із цілих листків чайних кущів, вирощених у тіні. Оскільки це єдина форма чаю, в якій потрапляють листя, матча містить більше антиоксидантів, ніж звичайний зелений чай. Насправді деякі припускають, що одна чашка матчі еквівалентна 10 чашкам звичайного зеленого чаю.

Чорний чай готують з листя рослини Camellia sinensis, тієї самої рослини, з якої роблять зелений чай. Однак листя сушать і ферментують, надаючи чорному чаю темніший колір і насичений смак. На відміну від багатьох інших сортів, чорний чай має у складі кофеїн, тому важливо стежити за споживанням. Наливаючи собі чашку чорного чаю, ви отримуєте користь від флавоноїдів, які борються із запаленням та підтримують здорову імунну функцію. Його можна готувати на пару, охолоджувати, а потім робити компреси на незначні порізи, подряпини і синці, щоб полегшити біль і зменшити набряк. Чорна чайна ванна також може полегшити запалення, спричинене шкірними висипами та такими захворюваннями, як отруйний плющ.

Чай Улун – це традиційний китайський сорт чаю, який виготовляється з тієї ж рослини, що використовується для виготовлення зелених та чорних чаїв. Різниця полягає в тому, як обробляється чай: зеленому чаю не дозволяється сильно окислюватися, але чорному чаю це дозволено, поки він не стане чорним. Чай улун знаходиться десь посередині між ними, тому він частково окислюється. Це часткове окислення відповідає за колір улунського чаю та характерний смак. Він містить амінокислоту, яка зменшує тривожність і підвищує пильність і увагу. Вчені виявили, що l-теанін може допомогти запобігти когнітивним захворюванням, таким як хвороба Паркінсона та Альцгеймера. Чай улун містить багато поліфенолів, що пов’язані зі зменшенням запалення.

Надмірне вживання чаю може мати певні і негативні наслідки. Ось деякі з них:

  • Поганий сон. Занадто велика кількість споживання чаю може порушити сон. У складі чаю є кофеїн, що може просто вплинути на цикл сну. Кофеїн перешкоджає дії гормону мелатоніну, який впливає на режим сну. Попри те, що чашка чаю містить всього близько 47 мг кофеїну, декількох чашок в кінці дня може бути досить, для того, щоб утруднити засипання. Інші можливі негативні побічні ефекти кофеїну в чаї включають головні болі, почуття неспокою, гіпертонію і синдром роздратованого кишківника.
  • Небажане схуднення. Збільшення споживання кофеїну насправді може впливати на травлення і зменшити засвоєння їжі. Чай має компонент, який називається таніном, утруднює засвоєння заліза з їжею, яку ми їмо! Це причина, чому краще пити чай між прийомами їжі, а не під час їжі.
  • Печія та дискомфорт. Наявність кофеїну в чаї посилює утворення кислоти у шлунку, що призводить до печії, здуття живота та занепокоєння. Щобільше, це також викликає кислотний рефлюкс в організмі.
  • Ускладнення вагітності. Надмірне вживання чаю може завдати шкоди як матері, так і дитині. Збільшене споживання кофеїну може збільшити ризик ускладнень. Отже, для того, щоб уникнути ускладнень під час вагітності рекомендовано користуватися чаєм трав’яним чаєм або без кофеїну.
  • Головний біль. Так, надмірне споживання чаю або будь-якого джерела кофеїну не може збільшити залежність від чаю (кофеїну), але водночас це також призводить до дискомфорту та головних болей.
  • Нудота. Вживання чаю, особливо чаю на молочній основі, може викликати відчуття нудоти, це пов’язано з наявністю дубильних речовин, які подразнюють травну тканину і призводять до здуття або болі в животі, дискомфорту.

 

Як правило, чай – це дуже корисний напій, але він відомий тим, що забарвлює зуби. Якщо пити щодня чай, то кислота та дубильні речовини можуть з часом надати зубам жовтуватий відтінок.

Хоча більшість чаїв корисні для вашого здоров'я,  однак варто уникати певних видів чаю:

  • Детокс-чаї створені для модних дієт, які передбачають, що ви швидко схуднете. Ці чаї часто містять проносні, які можуть завдати шкоди вашому здоров'ю.
  • Чайні лате. Хоча деякі з цих напоїв, наприклад лате з зеленим чаєм, можуть здатися корисними, але вони містять цукор.
  • Модні бульбашкові чаї, які також багаті на цукор, калорії, вуглеводи і практично не мають харчової цінності.
  • Трав'яні чаї потенційно здатні викликати алергію. Багато трав'яні чаї містять різні види фруктів, трав, спецій і квітів, на які в деяких людей є алергія. Якщо у вас алергія, перш ніж вживати новий трав'яний чай, завжди намагайтесь читайте інгредієнти на упакуванні.

Інформаційні матеріали Повний перелік