Міжнародний день чаю

15 грудня 2020 року 720

Міжнародний день чаю

 

Щорічно 15 грудня у світі відзначають Міжнародний день чаю (International Tea Day). Хоча людство насолоджується цим напоєм вже багато століть, Міжнародний день чаю був заснований лише у 2005 році. Це було вирішено на засіданнях всесвітнього громадського форуму, спочатку в Мумбаї в 2004 році, а потім у бразильському Порту-Алегрі у 2005 році. Символічно, що «Світову Декларацію Прав працівників чайної індустрії» було створено теж 15 грудня.

Якщо спочатку метою цього свята було зміцнення взаємозв’язків між виробниками і споживачами чайної продукції та вирішення проблем галузі, то сьогодні до його проведення долучаються не тільки країни, що вирощують чай і займаються його експортом, але й всі шанувальники цього напою у світі.

Чай – найпопулярніший напій у всіх країнах світу. Кожну секунду населення Землі випиває більше 2 млн, щодня – близько 3 млрд чашок ароматного чаю. Вплив чаю на організм людини вивчається дослідниками всього світу, а про користь вживання різноманітних сортів чаю написано безліч наукових статей.

До складу чаю входять практично всі групи вітамінів, майже 450 видів органічних сполук, і близько 500 різних мікроелементів (фтор, кальцій, магній, фосфор, тощо), тож споживання чаю благотворно впливає на організм і веде до поліпшення його загального стану.

За рахунок поліфенолів, що містяться в чаї та мають антиоксидантні властивості з організму виводяться токсини, що допомагає знизити ризик хронічних та онкологічних захворювань, уповільнити процес старіння.

Відома м'яка психостимулююча дія теїну, що міститься в чаї: він підвищує сприйнятливість і чутливість нервової системи, концентрує увагу і допомагає засвоєнню інформації, прискорює процес мислення та підвищує настрій.

У чаї, особливо зеленому міститься багато вітаміну Р, який сприяє більшій еластичності та пружності судин і капілярів, завдяки чому нормалізується артеріальний тиск, посилюється мозковий кровообіг, що є попередженням інсульту та захворювань серцево-судинної системи.

Вживання чаю позитивно позначається на роботі шлунково-кишкового тракту і травленні в цілому за рахунок антибактеріальної дії: він пригнічує гнильні процеси в кишечнику, нейтралізує токсини і знищує хвороботворні бактерії.

Зелений чай – ефективний потогінний засіб. Його рекомендовано пити при підвищеній температурі, лихоманці, різного виду запаленнях.

До складу чаю входять таніни – речовини, що володіють яскраво-вираженими дубильними, протизапальними та кровоспинними властивостями. Тому міцним чаєм можна полоскати порожнину рота для зміцнення ясен, промивати очі, рани та опіки.

Але не буває нічого ідеального. І у цього, здавалося б, дуже корисного в усіх відношеннях продукту є свої мінуси.

Чай не рекомендований людям з нервовим виснаженням, оскільки може спровокувати порушення сну. Взагалі, перед сном краще не пити чаю, оскільки є ризик страждати від безсоння.

Шкоду чаю можуть відчути на собі люди, які мають проблеми з тиском, страждають на тахікардію або з підвищеною збудливістю.

Варто обмежити вживання чаю також:

  • людям із виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки;
  • під час вагітності;
  • людям із загостреням хвороби нирок, а поєднання зеленого чаю та алкоголю в цьому випадку взагалі неприпустиме;
  • при глаукомі – чай може підвищувати внутрішньоочний тиск;
  • при індивідуальній непереносимості кофеїну.

Поради щодо вживання чаю:

  • Не пийте дуже гарячий чи міцний чай натщесерце.
  • Не запивайте пігулки чи інші ліки чаєм, оскільки дубильні речовини, значно знизять засвоєння ліків організмом.
  • Зберігайте чай в жерстяних, а краще в дерев’яних, коробочках з щільно закритою кришкою.
  • Правильно заварюйте чай, адже різні сорти вимагають різної температури води.
  • Не заварюйте одну й ту ж саму заварку тричі.
  • Не вживайте чай, який був заварений більш, ніж 5 год. тому.

Інформаційні матеріали Повний перелік