Міжнародний день боротьби за скасування рабства – 2 грудня

02 грудня 2020 року 792
Міжнародний день боротьби за скасування рабства – 2 грудня
 
Щороку 2 грудня, відповідно до рішення Генеральної асамблеї ООН, світ відзначає Міжнародний день боротьби за скасування рабства.
2 грудня 1949 року Генасамблеєю ООН було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми та з експлуатацією проституції третіми особами, для України ж цей документ став чинним з 15 лютого 1955 року.
 
На жаль, у світі торгівля людьми досі процвітає. Згідно з даними Міжнародної організації праці (ILO), у світі близько 40,3 млн. людей є жертвами сучасних форм рабства, 24,9 млн. – жертви примусової праці та 15,4 млн. – жертви примусових шлюбів. Чверть людей, які знаходяться в рабстві – діти. Також, за даними Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ), починаючи з 1991 року в Україні понад 230 000 українців постраждали від торгівлі людьми.
 
До сучасних форм рабства належать:
☑️торгівля людьми;
☑️сексуальна експлуатація;
☑️найгірші форми дитячої праці;
☑️примусові шлюби;
☑️продаж наречених;
☑️насильницьке вербування дітей для подальшого використання у збройних конфліктах;
☑️примусова праця за борги або проти своєї волі.
Всі ці форми рабства порушують права людини та принижують її людську гідність.
 
☎️Якщо ви або ваші знайомі піддаєтесь одній з форм рабства, не мовчіть, зателефонуйте на Національну «гарячу» лінію з попередження домашнього насильства, протидії торгівлі людьми та гендерної дискримінації (цілодобово, анонімно, безкоштовно) 0800-500-335 зі стаціонарних телефонів, 116 123 з мобільних телефонів.

Інформаційні матеріали Повний перелік