День нульової дискримінації - 1 березня

01 березня 2021 року 554

Щороку 1 березня світ відзначає День нульової дискримінації (Zero Discrimination Day). Кожна людина має право на повноцінне та продуктивне життя з Гідністю.

Бар’єром на шляху викорінення ВІЛ інфекції в секторі охорони здоров’я є дискримінація людей, які живуть з ВІЛ. Київ, як місто, що входить в ініціативу #Fast_Track знає, скільки кроків він має пройти на шляху до Нульової дискримінації – від 13% до 0% (за даними дослідження «Стигма Індекс ЛЖВ. – Київ. 2020»). 

Крім того,висновки продовжують залишатися невтішними:
 
⭕ У 2020 році кожен п’ятий ВІЛ-позитивний пацієнт стикався з дискримінацією з боку медичного персоналу.
⭕ Кожна п’ята людина з ВІЛ стикалася з несанкціонованим розкриттям статусу протягом року.
⭕ 68% ВІЛ-позитивних пацієнтів зволікають із початком лікуванням насамперед через страх осуду й поганого ставлення до себе, у тому числі і з боку лікарів.
⭕ Лише половина людей із ВІЛ знають, що є закони, які можуть захистити їхні права.
⭕ Попри поступове толерування українського суспільства до ВІЛ-інфекції, брак поінформованості серед загального населення, та, навіть, медичної спільноти, провокує нові випадки дискримінації людей із ВІЛ.
⭕ Люди з ВІЛ продовжують відчувати сором і провину через ВІЛ-статус та можуть відмовлятися від медичної допомоги і близьких стосунків, незважаючи на значний глобальний прогрес у лікуванні ВІЛ-інфекції, доступне лікування, існування профілактичних медичних препаратів та доступних сервісів.
 
Найбільш вразливими до осуду та дискримінації є представники ключових ком’юніті: майже кожен четвертий робітник комерційного сексу та кожен п’ятий представник спільноти чоловіків, які мають секс із чоловіками, стикався з дискримінацією через свій ВІЛ-позитивний статус.
❗ Але головна мета Дня нульової дискримінації — нагадати, що кожен і кожна має право на гідне життя незалежно від віку, статі, сексуальних уподобань, національної чи етнічної приналежності, зовнішності, професії, вірування тощо.

Інформаційні матеріали Повний перелік