Як визначити правильний розмір порцій їжі?

1065

Як визначити правильний розмір порцій їжі?

Не тільки збалансованість та різноманітність харчових продуктів🥕🥦, але й розмір порцій має значення для здорового харчування. Експерти з European Food Information Council (EUFIC) пояснюють якого розміру повинна бути порція їжі людини, як правильно її сформувати та як не переїдати. Протягом останніх років та десятиліть, харчова промисловість привчає людей до більших розмірів порцій, що продаються в готовому виді (гамбургери, чизбургеритощо). Зазвичай вони є дуже калорійними, тому це часто може призвести до переїдання. Особливо страждають діти, бо вони не можуть так, як дорослі аналізувати та контролювати якість свого харчування.

Тарілка здорового харчування та рекомендації з її використання містять поняття порції. Для того, щоб легше було зорієнтуватися, що таке порція пропонуємо вам для цього використовувати кисть руки. Порада підходить як дорослим, так і дітям. Очевидно, що дитяча порція має бути меншою, але й розмір руки в дитини відповідно менший.

Що таке порція та як її можна визначити без ваги:
🔺порція фруктів ‒ це 80 г фруктів, об'єм яких приблизно дорівнює 1 середньому яблуку, 2 маленьким фруктам (наприклад, 2 ківі) або жмені ягід;
🔺порція овочів ‒ це овочі розміром, як 1 морквина середньої величини, 2 жмені листового салату або нарізаної броколі (тобто приблизно 80-100 г);
🔺порція картоплі – це розмір стиснутого кулака цього овочу;
🔺порція твердого сиру – це розмір вказівного пальця;
🔺порція хліба ‒ це 1 скибочка;
🔺порція пасти (макаронних виробів) – це розмір жмені неварених виробів;
🔺порція м’яса або риби ‒ це шматок м'яса, що може поміститися на долоні;
🔺порція горіхів чи насіння – це 1 жменька;
🔺порція бобових – це розмір стиснутого кулака;
🔺порція сиру ‒ це сир розміром, як сірникова коробка;
🔺порція вершкового масла або олії – це розмір кінчика (фаланга) великого пальця;
🔺порція води ‒ це повна склянка або чашка.

Пам'ятайте, що, вік, розмір тіла і рівень фізичної активності впливають на щоденні енергетичні витрати людини. Таким чином, деякі люди можуть потребувати більших або менших частин порцій, ніж рекомендовано.

Інформаційні матеріали Повний перелік

Нормативні документи Повний перелік