Вихід з Великого посту та поради, як уникнути харчових отруєнь у період Великодніх свят

374

Вихід з Великого посту та поради, як уникнути харчових отруєнь у період Великодніх свят🥚

⏰Піст та обмеження себе в їжі, супроводжує релігійне життя людства протягом усієї історії. Великий піст для православних вірян завершується і люди, які пройшли цей шлях очищення та обмежень повертаються до звичного способу життя та харчування.

🥦З точки зору здорового харчування, піст це додаткова можливість поліпшити та оновити своє харчування. Важливо розширювати різноманітність страв у раціоні (особливо зараз, навесні, коли в нас обмежена кількість свіжих овочів, фруктів та зелені).

💡КМЦГЗ радить виходити з посту поступово, спочатку вживаючи переважно пісну та більш дієтичну їжу. Порції мають бути невеликими, яйця, м’ясо, рибу бажано вводити до раціону поступово. Важливо постійно збагачувати раціон зеленню, фруктами, овочами та свіжомороженими ягодами.
✅НЕ переїдайте
✅НЕ зловживайте випічкою, солодощами
✅НЕ починайте вживати м’ясо зі смаженого і великих порцій
✅НЕ надавайте перевагу жирному м’ясу
✅НЕ з’їдайте більше 5 яєць на тиждень
✅НЕ їжте всухом‘ятку. Пийте достатньо води

Саме у святковий період існує підвищений ризик харчових отруєнь різного походження. Отруєння харчовими продуктами найчастіше відбувається через споживання неякісної та зіпсованої їжі.

⚠️СИМПТОМИ ХАРЧОВОГО ОТРУЄННЯ:
висока температура;
▶️зниження або відсутність апетиту;
▶️загальна слабкість;
▶️діарея, біль та здуття живота;
▶️нудота та блювота;
▶️запаморочення;
▶️низький тиск;
▶️прискорене серцебиття.

🚨Перша допомога при харчовому отруєнні
🔺Якщо у вас легкі симптоми, насамперед вам потрібно промити шлунок чистою водою, випийте багато рідини та викличте блювоту. Таку процедуру необхідно повторити декілька разів, поки зі шлунку не почне виходити вода без домішок продуктів харчування.
🔺Прийміть сорбенти, які допоможуть вивести з організму отруйні речовини.
🔺Якщо вдалось промити шлунок і людині стає краще – важливо відновити водно-сольовий баланс в організмі та простежити за нормалізацією роботи шлунково-кишкового тракту завдяки легкій дієті. Не споживайте продукти, які можуть подразнювати стінки шлунка (кисла, гостра, смажена, жирна їжа).
🔺Якщо після цього вам не полегшало, негайно зверніться до сімейного лікаря або викличте «швидку допомогу».
🔺У жодному випадку не приймайте протиблювотних або протидіарейних препаратів, адже саме блювота та пронос є захисними механізмами організму і найкраще допомагають швидко вивести токсини з організму. Для промивання шлунку під час отруєння важливо пити лише звичайну воду, жодних соків, чаїв та інших напоїв.

💯З метою профілактики харчових отруєнь потрібно дотримуватись основних правил:
✔️Під час купівлі звертайте увагу на терміни та умови зберігання харчових продуктів.
✔️Не купуйте продукти сумнівної якості на стихійних ринках.
✔️Правильно зберігайте харчові продукти. При температурі в холодильнику понад 10°С мікроби виживають і швидко розмножуються.
✔️Ретельно готуйте їжу. Їжа для дітей повинна бути свіжоприготовленою.
✔️Уникайте контакту між сирими та готовими харчовими продуктами.
✔️Не використовуйте одну і ту ж обробну дошку чи ніж для приготування сирої та вареної (смаженої) їжі.
✔️Ретельно підігрівайте приготовлену заздалегідь їжу (температура в її товщі повинна бути не менше 70 ° С).
✔️Часто мийте руки: перед приготуванням їжі і після кожної перерви в процесі.

Смакуйте святковою їжею відповідально❗️

Інформаційні матеріали Повний перелік

Нормативні документи Повний перелік