Автор:Київський міський центр громадського здоров'я КМЦГЗ
Дата публікації документа:13.04.2021
Тип:стаття
Пророщені горіхи🥜
🌱Пошук способів приготування здорових страв та продуктів стає дедалі популярним. Так сталося і з горіхами. З’явилася мода на замочування або пророщування різних видів горіхів для покращення їх властивостей. Чи дійсно це виправдано❔Спробуємо прояснити ситуацію.
💧#Пророщені_горіхи – це сирі горіхи, які замочуються у воді, для їхнього пророщення. Їх можна знайти в Інтернеті, в деяких продуктових магазинах або магазинах здорової їжі. Як правило, вони продаються в пакетиках або📦 пластикових контейнерах із позначкою «пророщені» або «активовані».
⏰Більшість «пророщених» горіхів проходять 1 стадію пророщення (так званий стан пробудження або активації), коли вони замочуються у воді на 3-12 год.
📌До найбільш популярних видів пророщених горіхів належать:
✅волоські горіхи;
✅пекан;
✅фісташки;
✅мигдаль;
✅кеш’ю;
✅бразильські горіхи;
✅горіхи макадамія;
✅фундук.
🦠При пророщуванні горіхів вдома є ймовірність їхнього бактеріального забруднення. Оскільки створити в будинку стерильне середовище складно, то зазвичай не рекомендується пророщувати горіхи будинку самостійно.
📚Дослідження показують, що пророщування деяких зернових та бобових культур може покращити їхню якість для харчування, підвищити засвоєння антиоксидантів, амінокислот та вітамінів групи В.
☕️28 г порція пророщених волоських горіхів (1/4 чашки) має таку поживну цінність:
👉Калорійність: 180
👉Всього жирів: 16 г.
👉Білок: 6 г.
👉Всього вуглеводів: 4 г.
👉Клітковина: 2 г.
👉Цукор: 1 г.
👉Кальцій: 2% від денної норми.
👉Залізо: 4% від денної норми.
🔍Однак існують й такі дослідження, які стверджують, що властивості пророщених (замочених) та сирих горіхів не відрізняються між собою (зокрема, у вмісті поживних речовин або зменшенні антинутрієнтів, таких як фітинова кислота, що може перешкоджати засвоєнню інших важливих вітамінів, мінералів та заважати процесу травлення).
🍽Тому відповідно до #Тарілкиздоровогохарчування, рекомендуємо не забувати вживати жменю сирих горіхів та насіння щодня. Їх можна додавати до готових страв, при приготуванні овочево-фруктових смузі або використовувати як окремий перекус!