Обережно БОТУЛІЗМ

369

#Ботулізм – це харчове отруєння ,яка розвивається внаслідок вживання харчових продуктів, в яких відбулося накопичення екзотоксину С. botulinum.

??З початку 2020 року в Україні зареєстровано 15 випадків ботулізму. З них: 14 дорослих та одна дитина віком 9 років.
Причиною ботулізму можуть стати продукти домашнього консервування. Найчастіше інфекція ботулізму міститься в таких продуктах, як гриби домашнього консервування, м'ясні та ковбасні вироби, бобові консерви. Наразі, особливе занепокоєння викликає збільшення захворювань, які пов’язані із вживанням рибної продукції, зокрема в’ яленої та копченої риби.

‼️за словами директорки Центру #КМЦГЗ Olena Lukashevych: “Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть, ті, що не мають порушеного терміну придатності, можуть мати збудника: ботулізм не можна визначити ні за зміненим кольором, ні за смаком, бо мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує сам продукт. Ботулотоксини - це найсильніші з відомих на сьогодні речовини зі смертельною дією, які можуть призвести до дихального або м’язевого паралічу. Без належної медичної допомоги від 5%до 10% людей, що захворіли на ботулізм можуть, на жаль, померти».

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).

До характерних симптомів можна віднести:
? Сухість у роті
? Підвищена температура
? Ускладнення ковтання
? Невиразність мови
? Двоїння в очах
? Порушення близького зору: хворий не можете читати текст, але добре бачите предмети. В той же час віддалені предмети він бачить виразно.
? М’язова слабкість
? Запаморочення
? Майже у 50 % хворих з перших годин домінують диспепсичні розлади: болі в животі, блювота, рідкий стілець. Проте, ці симптоми короткочасні і швидко змінюються парезом кишечника, який виявляється затримкою дефекації та здуттям живота.

Щоби вберегтися від ботулізму, уникайте споживання:

❌? в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
❌? м'ясних та грибних консервів домашнього виробництва,
❌? якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,
❌? якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

?У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Чим чистіше вимиті овочі перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед послом, тим менша ймовірність потрапляння в продукт збудника ботулізму.

Заходи безпеки, яких варто дотримуватись при приготування їжі:
? Рибу перед послом в домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні.
? Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок грунту, тому не рекомендується консервувати їх в герметично закритих банках в домашніх умовах
? При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природного кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоту, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище.
? Важливо добре стерилізувати банки і кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.
? При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати консерви при температурі 100 ° С 5 хвилин для переходу спор в вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100 ° С - не менше 40 -60 хвилин з подальшою герметичним закриттям.
? Найменше здуття кришки - причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту банки.
? Також необхідно категорично виключити придбання домашніх консервів, в'яленої, копченої, солоної риби та інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.

?‍??‍??У разі появи симптомів захворювання не зволікайте та негайно зверніться до свого лікаря!

Департамент охорони здоров'я міста Києва

Департамент суспільних комунікацій КМДА

Департамент освіти і науки Києва

Міський науковий інформаційно-аналітичний центр медичної статистики

Інформаційні матеріали Повний перелік

Нормативні документи Повний перелік