ЗАТВЕРДЖЕНО ПОРЯДОК ВЕДЕННЯ ЕПІДЕМІОЛОГІЧНОГО НАГЛЯДУ ЗА ІНФЕКЦІЙНИМИ ХВОРОБАМИ

22 січня 2021 року 354

Затверджено Порядок ведення епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами

Набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України від 30.07.2020 № 1726 «Про затвердження Порядку ведення обліку, звітності та епідеміологічного нагляду (спостереження) за інфекційними хворобами та Переліку інфекційних хвороб, що підлягають реєстрації».

Згідно з наказом, основними завданнями епідеміологічного нагляду (спостереження) є:

  • моніторинг і оцінка епідемічної ситуації, прогнозування розвитку епідемічного процесу, моніторинг і оцінка профілактичних та протиепідемічних програмних заходів із метою їх раціонального коректування;
  • визначення груп ризику та потреби в цільових профілактичних заходах;
  • оцінка тягаря інфекційних хвороб у структурі загальної захворюваності та смертності населення та на систему охорони здоров’я.

Облік, звітування та епідеміологічний нагляд (спостереження) здійснюється для:

  • вивчення, оцінки і прогнозу санітарно-епідемічної ситуації;
  • виявлення причинно-наслідкових зв’язків між станом здоров’я населення та впливом на нього факторів середовища життєдіяльності;
  • розробки науково обґрунтованих рекомендацій для прийняття ефективних управлінських рішень у сфері громадського здоров’я.

Зокрема, у наказі визначено, що епідеміологічний нагляд (спостереження) та облік має охоплювати:

  • Перелік інфекційних хвороб, що підлягають реєстрації;
  • Перелік біологічних патогенних агентів.

Документ визначає, як надавачі первинної медичної допомоги, підрозділи екстреної медицини, медичні працівники закладів освіти, соціального захисту, оздоровчих закладів беруть участь у проведенні епідеміологічних обстежень поодиноких випадків інфекційних хвороб та в розслідуванні спалахів.

А надавачі вторинної (спеціалізованої) і третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги — беруть участь у проведенні епідеміологічних обстежень випадків інфекційних хвороб та в розслідуванні спалахів за пропозиціями наданими закладами громадського здоров’я.

Наказ призначений для закладів охорони здоров’я, закладів громадського здоров’я, фізичних осіб-підприємців, що провадять господарську діяльність із медичної практики або інших закладів та установ, які в ході виконання своєї діяльності отримують інформацію про стан здоров’я, благополуччя населення й показники середовища життєдіяльності.

 

Інформаційні матеріали Повний перелік