Всесвітній День вітаміну С – 4 квітня

04 квітня 2021 року 715

Всесвітній День вітаміну С – 4 квітня

Цей день створений з метою, щоб нагадати та оцінити користь вітаміну С.
Водорозчинний вітамін С (або аскорбінова кислота) не синтезується в організмі людини, а надходить лише з продуктами харчування або із сапліментами, і має велике значення для уповільнення або запобігання багатьом пошкодженням клітин організму. Це один із найкращих засобів збереження життєвої сили та здоров’я.
Більше сторіччя людство знає про ризики, які пов'язані з його недостатнім вживанням та користь продуктів з високим вмістом вітаміну С. Ще декілька століть тому, з-поміж моряків, які тривалий час знаходилися в морі та місяцями не їли свіжих фруктів чи овочів, часто виникала хвороба, пов’язана з дефіцитом вітаміну С – цинга.
У 1912 р. було виявлено вітамін С, а в 1933 р. цей мікронутрієнт став першим вітаміном, що був отриманий синтетичним шляхом.

Вітамін С міститься в багатьох продуктах харчування, які ми їмо, тому при раціональному збалансованому харчуванні, тому його дефіцит відбувається рідко. Але при недостатньому вживанні їжі з вітаміном С, неправильному приготуванні та при поганому засвоєнні його, може виникати: кровоточивість ясен, ламкість судин, легкість утворення синців, погане загоєння ран, зменшення колагену у шкірі, носові кровотечі, анемії, сухість та ламкість волосся, часті застуди. Катаракта та макулодистрофія – також можуть свідчити про нестачу або погане засвоєння цього мікронутрієнту.
Таким чином, вітамін С важливий для багатьох систем і органів: шкіри, сполучної тканини, кісток, судин, кровотворної (засвоєння заліза), нервової системи, для синтезу гормонів, регулювання рівня холестерину (розклад та його виведення).
Вітамін С також забезпечує антиоксидантний захист клітин від вільних радикалів, знешкодження токсинів, чужорідних сполук. Роль для імунної системи: бере участь в утворенні антитіл для боротьби з інфекціями, посилює вироблення інтерферону, як противірусної речовини в нашому організмі.

Як зробити так, щоб в організмі було достатньо вітаміну С?
Найкращий спосіб отримати достатню кількість вітаміну С – це вживання їжі з високим вмістом цього вітаміну, а не прийом біологічно-активних добавок. Багаті вітаміном С овочі: болгарський перець, квашена капуста, цибуля, кольорова капуста, цибуля-порей, помідори, шпинат, броколі, спаржа, петрушка, щавель. Серед фруктів і ягід: чорна смородина, журавлина, чорниця, шипшина, аґрус, малина, полуниця, цитрусові, ківі, ананас, папайя.
У лимонах кількість вітаміну C (38-60 мг/100 г), у чорній смородині(200 мг/100 г), червоного перцю (250 мг/100 г), плодах шипшини (650 мг/100 г).
1 ст. ложка свіжої петрушки забезпечує нас 5 мг вітаміну С.
3 великі полуниці містять 33 мг вітаміну С.
Лише в 1 апельсині середнього розміру майже достатньо вітаміну, щоб задовольнити щоденні потреби в ньому дорослої людини.

Скільки вітаміну С потрібно?
Згідно із рекомендаціями ВООЗ та фізіологічними нормами, що прийняті в Україні, прийом вітаміну С у профілактичних дозах для запобігання хвороб – 200 мг на добу. Курцям щодня потрібно додаткових 35 мг вітаміну С.
В основному надлишок вітаміну С виводиться із сечею, але високі дози у складі сапліментів, вище безпечної верхньої межі 2000 мг, можуть спричиняти головний біль, діарею, нудоту, часте сечовипускання, кислу реакцію сечі, виникнення в нирках оксалатів. Людям, в яких є камені в нирках, слід уникати високого рівня вітаміну С, особливо в біологічно активних добавках.

Як слід готувати їжу для максимального збереження вітаміну С?
Вітамін С розчиняється у воді й руйнується при тривалому зберіганні та кип'ятінні.

Для того, щоб зберегти достатню кількість вітаміну С, треба дотримуватись таких порад:

• Їжте свіжі фрукти та овочі відразу після їх придбання.
• Не зберігайте овочі та фрукти на відкритому повітрі протягом тривалого часу.
• Не вимочуйте довго овочі, щоб не знижувати в них вміст аскорбінової кислоти.
• Нарізайте овочі безпосередньо перед їжею або приготуванням.
• Швидко готуйте продукти, багаті вітаміном С та варіть їх у невеликій кількості води у закритому посуді.
• Не переварюйте, не пересмажуйте, не перепікайте.

Бережіть своє здоров'я і пам'ятайте, що вітамін С вам у цьому хороший помічник.

Використано матеріали:
https://medlineplus.gov/vitamins.html
http://solutionsforyourlife.ufl.edu/ilies_and_consumers/health_and_nutrition/http://www.nutrition.gov

Інформаційні матеріали Повний перелік