Всесвітній день гіпертонії - 17 травня

17 травня 2021 року 329

Всесвітній день гіпертонії♥️ - 17 травня

📢Тема цьогорічного Всесвітнього дня гіпертонії – «Точно вимірюйте свій кров'яний тиск, контролюйте його, живіть довше!». Метою цього дня є підвищення обізнаності щодо артеріального тиску в усьому світі, особливо у країнах з низьким та середнім рівнем доходу, точними методами вимірювання артеріального тиску.

Артеріальна_гіпертонія – стан, при якому систолічний артеріальний тиск дорівнює 140 мм рт. ст. або вище і/або діастолічний артеріальний тиск – 90 мм рт. ст. або вище.

👱‍♀️👵🏻Для осіб віком від 40 до 70 років кожне підвищення на 20 мм рт. ст. систолічного артеріального тиску чи на 10 мм рт. ст. діастолічного тиску в загальному діапазоні від 115/75 мм рт. ст. до 185/115 мм рт. ст. збільшує ризик серцево-судинних захворювань вдвічі!

🎯Артеріальна гіпертонія – це фактор ризику розвитку інсульту, ішемічної хвороби серця, серцевої недостатності. Неконтрольована артеріальна гіпертензія знижує інтелектуальний потенціал людини, може призвести до деменції. Органи, які страждають при цьому найчастіше - це мозок🧠, серце🫀, нирки, очі👁. При враженні очей (ретинопатії) часто проявів симптомів не має, проте може проявлятися втратою зору чи головним болем.

💊📉Адекватна терапія гіпертонії дозволяє знизити ризик інсульту на 35-40%, інфаркту міокарда – на 20-25%, серцевої недостатності – до 50%. Гіпертонію доволі легко діагностувати та лікувати. Контроль за високим артеріальним тиском, як іншими факторами ризику, є головним шляхом запобігання судинних катастроф. В основі лежить раннє виявлення і всі дорослі люди повинні знати показники свого кров’яного тиску.

❗️При гіпертонічному кризі, або неконтрольованій гіпертензії, часто трапляються інсульти. #Інсульти – це гостре порушення мозкового кровообігу, коли до клітин мозку раптово перестає надходити кров і вони починають відмирати.

📊Цереброваскулярні захворювання посідають 3️⃣ місце за рівнем смертності після ішемічної хвороби серця, онкологічних захворювань в Україні та місті Києві. Біля 2/3 хворих отримують інвалідизацію після перенесеного інсульту і він є провідною причиною інвалідності в Україні. Тільки 10 % тих, хто вижив після інсульту, майже повністю одужують та ще 25% відновлюються лише з незначними порушеннями.
 
Запобігти розвитку гіпертонічної хвороби та інсульту допоможуть такі здорові звички:

✅Контроль артеріального тиску. Він має бути нижчим за 140/90 мм рт. ст. Вимірювати тиск потрібно навіть здоровим людям, оскільки він може підвищуватися непомітно та не викликати ніяких симптомів.
✅Здоровий, повноцінний сон. Для здорових людей необхідно дотримуватися тривалості сну 7-8 год. Додатковим оздоровчим бонусом буде денна дрімота упродовж 15-30 хв. Якщо у вас є симптоми обструктивного апное сну - порушення сну, яке змушує вас неодноразово під час сну переставати дихати протягом коротких періодів, необхідне його лікування.
✅Здорове харчування. Дотримуйтеся рекомендацій тарілки здорового харчування. Особливо слідкуйте за обмеженням споживання солі (до 5 г), цукру (менше ніж 50 г), уникайте надмірного споживання жирів, особливо тваринного походження (не більше 10% від денної калорійності).
✅Обмежте або виключіть споживання алкоголю.
✅Займайтеся руховими вправами та фізичною активністю не менше 20-30 хв/день.
✅Киньте курити! Цей фактор ризику в декілька разів підвищує шанси отримати інсульт у порівнянні з людьми, які не курять.
✅Контролюйте свій рівень глюкози та рівень ліпідів крові, особливо рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ХС ЛПНЩ). Необхідно підтримувати рівень загального холестерину нижче 4,5 ммоль/л та ХС ЛПНЩ нижче 2,5 ммоль/л. А після перенесеного інсульту протягом останніх 2 років, необхідно мати рівень ХС ЛПНЩ ≤1,8 ммоль/л. Дізнайтеся у свого лікаря коли і як Вам краще робити аналізи на ці важливі показники.

 
❌Немає таких понять як - «мій робочий тиск» або що «з віком тиск має підвищитися»! Також після невеликих фізичних навантажень вже через 10-15 хв. тиск має нормалізуватися. Тому в домашніх умовах бажано вимірювати тиск зранку до емоційних та фізичних навантажень.
 
Пам’ятайте❗️Головний фактор ризику розвитку інсульту – неконтрольована артеріальна гіпертензія. Якщо Ваш тиск перевищує 140 на 90 мм рт ст. – звертайтеся до лікаря!


 
Точно вимірюйте свій артеріальний тиск❗️
Контролюйте його❗️
Живіть довше❗️

Інформаційні матеріали Повний перелік