Всесвітній день боротьби з туберкульозом – 24 березня

24 березня 2021 року 688

Всесвітній день боротьби з туберкульозом – 24 березня

 Час минає, пора ліквідувати туберкульоз!

 Щорічно 24 березня в усьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Ця дата є фіксованою і хоча вона не вважається червоним днем календаря, проте виконує важливу функцію в підвищенні обізнаності суспільства про серйозність захворювання і необхідність боротьби з ним.

Саме цього дня в 1882 році німецьким мікробіологом Робертом Кохом був виявлений збудник туберкульозу, що дозволило зробити крок вперед у розумінні природи даного захворювання і виявленні методів його лікування. А вже в 1887 році був відкритий перший протитуберкульозний диспансер.

У 1890 році Роберт Кох отримав туберкулін та зробив доповідь на лікарському конгресі про профілактичну і, можливо, лікувальну дію туберкуліну. Випробування проводилися не тільки на піддослідних тваринах. У дослідах брав участь сам Роберт Кох зі своєю помічницею.

Робота з вивчення туберкульозу продовжувалась і в 1921 році вперше було проведено щеплення БЦЖ новонародженій дитині. Поширення вакцинації проти туберкульозу призвело до поступового скорочення кількості масових захворювань та зменшення показників смертності від туберкульозу.

Попри досягнення в боротьбі з цією недугою, туберкульоз все одно є одним з небезпечних захворювань, що вимагають серйозного і тривалого лікування.

Всесвітній день боротьби з туберкульозом 2021 – це привід для того, щоб обговорити стан епідеміологічної ситуації з туберкульозу у світі та виклики, пов’язані з лікарсько-стійким туберкульозом та наслідками пандемії COVID-19.

Туберкульоз залишається однією з 10 провідних причин смерті у світі. За оцінками ВООЗ, у кожного третього пацієнта з туберкульозом спостерігається лікарсько-стійка форма захворювання, а показники успішності лікування таких форм недостатньо високі. Близько 25% населення світу є носіями латентної туберкульозної інфекції. Ці люди не хворі і не можуть розповсюджувати туберкульоз, проте, за певних обставин латентна туберкульозна інфекція може перейти в них в активний туберкульоз. 

За інформацією ДУ «Центр медичної статистики МОЗ України» станом на січень 2021 р. показник захворюваності на активний туберкульоз (у т.ч. рецидиви) в Україні склав 42,2 на 100 тис. населення (17 593 особи), при цьому в 14 областях цей показник значно вищий за середній по країні. У порівнянні з 2019 р. у 2020 р. в 6 областях України захворюваність на активний туберкульоз (у т.ч. рецидиви) серед дітей віком 0-14 років збільшилась. У 8 регіонах (у т.ч. і в Києві) у 2020 році збільшилась захворюваність на активний туберкульоз (у т.ч. рецидиви) серед підлітків віком 15-17 років. Детальніше за посиланням: https://www.phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/tuberkuloz/statistika-z-tb/analitichno-statistichni-materiali-z-tb  

У м. Києві у 2020 р. спостерігалося деяке зниження основних показників захворюваності на туберкульоз (27,6 на 100 тис.населення), у т.ч. показників захворюваності на ко-інфекцію ТБ/ВІЛ, але не слід вважати це свідоцтвом суттєвого покращення епідситуації з поширення туберкульозу у столиці. Попри зусилля медиків, наслідки пандемії COVID-19 та карантинних обмежень, пов’язаних з нею, зниження рівня доходів у населення, обмеження доступу хворих до лікувальних закладів, незавершена медична реформа протитуберкульозної служби, захворюваність на COVID-19 медиків – ці та інші фактори сприяли зниженню показників виявлення випадків захворювання на туберкульоз у 2020 р. Детальніше за посиланням: https://www.facebook.com/kyivphcenter/photos/pcb.835387853726220/835387640392908/

Попри наявні великі обсяги даних про туберкульоз, безліч інформації про це захворювання не відповідає дійсності:

  • Туберкульозом не можна заразитися при користуванні книгами, побутовими предметами, спільним посудом або іншими речами хворої людини. Досить складно заразитися на туберкульоз у громадському транспорті, супермаркеті чи кафе. Інфікуватися туберкульозом під час прогулянки в парку разом з хворою людиною – неможливо.
  • Туберкульоз передається повітряним шляхом під час тривалого перебування в закритому приміщенні разом з людиною, хворою на туберкульоз з бактеріовиділенням, яка не отримує лікування.
  • На туберкульоз хворіють не лише соціально неблагополучні верстви населення, але й цілком успішні люди з будь-яким соціальним статусом і розміром банківського рахунку.
  • Вакцинація проти туберкульозу (БЦЖ) не є 100% гарантією захисту від цього захворювання. Проте, саме завдяки щепленню значно знизилась кількість випадків туберкульозу серед дітей та кількість тяжких інвалідизуючих випадків захворювання, як туберкульозний менінгіт і туберкульоз хребта.

Інформаційні матеріали Повний перелік