Всесвітній день боротьби з КАРІЄСОМ - 4 червня

04 червня 2021 року 319
Всесвітній день боротьби з КАРІЄСОМ 🦷- 4 червня
 
📍Карієс зубів - це багатофакторне захворювання твердої речовини зуба, яке при відсутності лікування призводить до подальшого руйнування структури та порушення функції зубів і може призвести до їх втрати.
📊За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я World Health Organization (WHO), стоматологічний карієс є головною проблемою охорони здоров'я в усьому світі та є найбільш поширеним неінфекційним захворюванням. Приблизно 98% населення Європи страждає карієсом зубів.
🦷‼️Карієс викликається порушенням балансу демінералізації та ремінералізації зубів. У розвитку карієсу основна роль належить поєднанню 4️⃣ факторів: наявності вразливої речовини (зуба), каріогенних мікроорганізмів (бактерій), субстрату(вуглеводів) та часового інтервалу.
Каріогенні мікроорганізми (насамперед стрептококи) продукують органічні кислоти як продукти метаболізму розпаду вуглеводів (цукрів), які руйнують мінеральні солі твердої речовини зуба. Цей процес має назву «демінералізація». Вона є зворотною доти, доки органічна матриця твердої речовини зуба не пошкоджена. Якщо матриця сама розкладається бактеріями, виникають структурні дефекти (порожнини), які незворотні.
 
‼️На розвиток та/або прогресування карієсу зубів впливає безліч різних факторів, зокрема:
 
🔺відсутність або неналежна гігієна зубів;
🔺особливості формування зуба (тісне або неправильне позиціонування);
🔺статус зубів (наприклад, їх відсутність);
🔺склад та консистенція продуктів харчування, що вживаються в їжу;
🔺характеристики хімічного складу слини та її кількість;
🔺вчасність лікування зубів;
🔺вміст фтору в емалі;
🔺прийом медикаментів.
 
🦷Всі мають ризик виникнення карієсу зубів. Існує чіткий зв'язок між споживанням цукрів та карієсом зубів. Доросле населення частіше зіштовхується із проблемою карієсу, так як хвороба є кумулятивною і пролонгованою в часі. У виникненні карієсу важливим є спадковий фактор. Частина людей генетично має емаль, більш стійку до дії кислот. Стан зубів корелює також зі станом ендокринної та імунної систем. Зокрема, надлишок кортикостероїдів негативно позначається на стані зубів. Ряд пацієнтів відзначають зв’язок між виникненням раптових проблем із зубами та пережитим нервовим потрясінням.
📶Рання стадія карієсу - пляма, або #прекарієс. Пошкоджена зона краще помітна при спеціальному освітленні. Емаль змінює колір, стає тьмяною і матовою. Замість гладкої глянцевої поверхні з'являється жорстка ділянка. На стадії каріозної плями хворобу найпростіше зупинити. При прогресуванні пошкодження з'являється «дірка» або власне карієс. За глибиною ураження тканин виділяють поверхневий, середній і глибокий карієс. Поверхневий карієс зачіпає лише емаль, середній - проникає в дентин, глибокий - доходить до пульпи з утворенням наскрізного каналу.
 
🎯Для профілактики карієсу фахівці рекомендують дотримуватися наступних рекомендацій:
 
🦷Скоротити вживання виробів з борошна, солодкої та кислої їжі.
🦷У кінці та між прийомами їжі вживати продукти, які механічно очищують зуби – тверді овочі🥕 та фрукти🍏.
🦷Ретельно полоскати рот після кожного прийому їжі.
🦷Чистити зуби не менше 2️⃣разів на добу, тривалістю не менше 2️⃣хв. Найефективнішою для чищення зубів вважається техніка Басса.
🦷Правильно підбирати зубну пасту - концентрація фториду має складати щонайменше 1350 ppm. Проте, якщо зуби чутливі, пасти з фтором краще не використовувати. Зубна паста для дітей має містити фториди в концентрації 1350-1500 ppm, на одне чищення достатньо до 0,5 см пасти.
🦷Міняти щітку кожні 3️⃣міс. – з часом щетинки зношуються, що погіршує якість очищення.
🦷Використовувати зубну нитку для очищення важкодоступних ділянок ротової порожнини.
🦷Вчасно видаляти зубний камінь.
🦷З профілактичною метою відвідувати стоматолога кожні півроку.

Інформаційні матеріали Повний перелік