Всесвітній день боротьби з глаукомою – 06 березня

06 березня 2021 року 560

Всесвітній день боротьби з глаукомою – 06 березня

Щороку 6 березня світ відзначає Всесвітній день боротьби з глаукомою. 64 млн. людей страждають на глаукому, яка є 2 за поширеністю причиною сліпоти у світі. З 1999 року ВООЗ ініціювала Глобальну стратегію з попередження сліпоти у світі «Бачення 2020: право на зір», в рамках якої країни-члени ВООЗ взяли на себе зобов’язання всіляко сприяти ліквідації причин сліпоти, ефективному лікуванню та корекції зору.

Глаукома – це прогресивне пошкодження зорового нерва, яке часто, але не завжди пов’язане з підвищенням очного тиску. Внаслідок цього виникає незворотна втрата зору. Коли відбувається дисбаланс у виробництві та відведенні рідини в око, очний тиск повільно підвищується, зоровий нерв, що відповідає за передачу зображень у мозок поступово ушкоджується. З часом підвищений тиск може призвести до сліпих зон і навіть до повної сліпоти.

Іноді очний тиск підвищується в межах норми, але все ж він занадто високий, щоб зоровий нерв міг його витримати (глаукома нормального напруження).

Коли причина глаукоми невідома, то її називають первинною глаукомою. Коли причина відома (перенесені інфекції, запалення, пухлини, велика катаракта, хірургічне втручання з приводу катаракти, наркотики та інші) це вторинна глаукома. У більшості людей причина глаукоми невідома.

Розрізняють відкритокутову та закритокутову глаукоми.

Відкритокутова глаукома безболісна та безсимптомна. Зазвичай страждають обидва ока, але не однаково. Основний прояв – це поява сліпих плям або плям втрати зору протягом місяців або років. Спочатку втрачається периферійний зір, хворі можуть пропустити сходи, помічають тільки частини слів під час читання, мають труднощі з керуванням авто. Втрата зору відбувається настільки поступово, що його часто не помічають. Оскільки центральний зір ще зберігається, у багатьох людей розвивається тунельний зір: вони чудово бачать прямо, але не у всіх інших напрямках. Якщо глаукому не лікувати, то навіть тунельний зір втрачається і людина стає абсолютно сліпою.

Закритокутова глаукома буває гострою та хронічною.
При гострій закритокутовій глаукомі очний тиск швидко підвищується, що супроводжується затуманенням зору, сильним головним болем та болем в очах, почервонінням, ореолами кольорів веселки навколо вогнів та раптовою втратою зору. При гострій закритокутовій глаукомі необхідна невідкладна медична допомога. Якщо вчасно не почати лікування, то людина може втратити зір через 2-3 год. після появи симптомів.

При хронічній закритокутовій глаукомі очний тиск зростає повільно та початок симптомів схожий до відкритокутової глаукоми. У деяких людей може спостерігатися почервоніння очей, дискомфорт, затуманення зору або головний біль, що зменшується після сну. Очний тиск може бути нормальним (як правило, він може бути вищим в ураженому оці). У людей з відкритокутовою або закритокутовою глаукомою в одному оці, може розвинутися глаукома і в іншому.

Глаукома є поширеною, часто безсимптомною хворобою очей. Саме тому лише половина людей, які страждають нею, знають, що в них є глаукома. Вона може виникнути в будь-якому віці, але найчастіше зустрічається в людей, старше 60 років.

Група ризику розвитку глаукоми:
• Особи старше 40 років.
• Особи, члени сім'ї, яких мають (або мали) глаукому.
• Особи з короткозорістю (відкритокутова глаукома) або далекозорістю (закритокутова глаукома).
• Хворі на діабет та гіпертонію.
• Особи, які мали травму ока або операцію.
• Особи, які тривало лікуються кортикостероїдами.

Найпоширеніші типи глаукоми можуть спричинити повільну та тиху втрату зору протягом багатьох років, тому раннє виявлення захворювання є надзвичайно важливим. Усім людям з високим ризиком розвитку захворювання слід кожні 1-2 роки проходити планове комплексне обстеження очей у лікаря-офтальмолога.

Якщо є підозра на глаукому, то проводиться комплексне обстеження очей:
1. Вимірювання очного тиску. Нормальні показники очного тиску – 11-21 мм. рт.ст.. Профілактично, для того, щоб запобігти глаукомі, необхідно зменшувати внутрішньоочний тиск, якщо він понад 30 мм. рт.ст.
2. Тестування поля зору (тестування периферичного зору) дозволяє лікарю виявляти сліпі плями.
3. Гоніоскопія (дослідження дренажних каналів через спеціальну лінзу) дозволяє визначити: глаукома відкритокута чи закритокута.
4. Вимірювання товщини рогівки (при тонкій рогівці, найчастіше розвивається глаукома).

Згідно зі статистичними даними, у м. Києві на 2019 рік загальна захворюваність хвороб ока складала 245893 випадків (показник 1042,6 на 10 тис. населення), із них 19585 усіх випадків виявленої глаукоми (показник 83,0). Упродовж останніх 5 років простежується позитивна тенденція до зниження цих хвороб, а саме:
Зниження на 13,5% загальної захворюваності хвороб очей та на 5,9 % усіх випадків глаукоми. Первинна захворюваність хвороб ока у 2019 році склала 77335 випадків (показник 327,9), у т.ч. 1308 випадків на глаукому (показник 5,6). Також, протягом останніх 5 років простежується позитивна тенденція до зниження: на 17,6% ‒ первинна захворюваність хвороб очей та на 20% ‒ вперше виявлена глаукома.
Всі ці позитивні дані безперечно пов’язані з профілактичними заходами, що проводяться щорічно до Міжнародного дня зору.

Інформаційні матеріали Повний перелік