Основні епідеміологічні показники поширення туберкульозу в м. Києві за 12 місяців 2020 р.

16 лютого 2021 року 414

Основні епідеміологічні показники поширення туберкульозу в м. Києві за 12 місяців 2020 р.

Протидія ТБ в Україні є одним з пріоритетних напрямків державної політики у сфері охорони здоров’я та предметом міжнародних зобов’язань. Місто Київ  - великий промисловий центр, особливістю якого є значні міграційні процеси, які активізувались в складній економічні ситуації, що склалася в країні. В місті найбільша по Україні кількість осіб без постійного місця проживання. Чисельна кількість іноземних громадян, в т.ч. трудових іммігрантів. Значна кількість студентської молоді, яка мешкає в місцях загального проживання (гуртожитках). Серед інших регіонів України Київ залишається містом з високими показниками тягаря ТБ та мультирезистентного ТБ, порівняно високим рівнем смертності та високою кількістю поєднаної патології ТБ/ВІЛ.

          За 12 місяців 2020 року в м. Києві спостерігається зниження основних показників захворюваності на туберкульоз, в т.ч. показників захворюваності на ко-інфекцію ТБ/ВІЛ, але, на жаль, це не є свідоцтвом суттєвого покращення епідситуації з поширення туберкульозу в столиці.

          Пандемія COVID-19 та карантинні обмеження, пов’язані з нею, призвели до перебоїв в наданні медичних послуг населенню в усьому світі. Не стала виключенням і сфера протидії туберкульозу в м. Києві: незавершена медична реформа протитуберкульозної служби, захворюваність на COVID-19 медиків, перебої в поставках товарів медичного призначення, зниження рівня доходів у населення, обмеження доступу хворих до лікувальних закладів – ці та інші фактори сприяли зниженню показників виявлення випадків захворювання на туберкульоз в 2020 році.

Інформаційні матеріали Повний перелік