Онлайн-конференція для та про підлітків «Віртуально про реальне»!

29 Вересня 2020 року 356

У період з 15 по 17 вересня 2020 року відбулася онлайн-конференція «Віртуально про реальне», яка мала на меті звернути увагу профільних міністерств, урядових та громадських організацій на проблемні питання дітей та підлітків. На конференції прозвучало багато змістовних доповідей, які висвітили проблеми булінгу, депресивних розладів та запропонувала моделі їх профілактики. Досить цікавими та насиченими були доповіді самих підлітків. Сама конференція була направлена на те, щоб підлітки змогли не тільки отримати корисні для них знання, але й самі виступити і поділитися цікавим досвідом.
Фахівці Київського міського центру громадського здорв'я також взяли участь у конференції. Одна з доповідей психолога КМЦГЗ Оксани Придатко була присвячена впливу цифрових технологій на здоров’я підлітків.

Наразі тема набула особливої актуальності, оскільки, в період пандемії COVID-19 підлітки стали більше часу проводити в Інтернеті, частіше користуватися телефонами, планшетами, комп’ютерами. У доповіді було окреслено основні ризики щодо впливу гаджетів на сон та психічне здоров’я. Було надано рекомендації батькам щодо тривалості сну, запобіжних заходів при користуванні дітьми мобільними пристроями.

Друга доповідь була присвячена впливу психоактивних речовин, зокрема марихуани на здоров’я підлітків.

Існує багато міфів та хибних думок, щодо того, чи здатна марихуана лікувати тривожні розлади та заспокоювати. Важливим моментом для усіх спеціалістів, котрі опікуються проблемними питаннями підлітків, є наявність достовірної інформації щодо наслідків куріння марихуани. Вплив будь-якої психоактивної речовини може бути згубним для них та в подальшому призвести до негативних наслідків для здоров’я та життя. Підлітки є вразливими, тому вживання психоактивних речовин може призвести до зниження здатності набуття нових навичок, погіршення навчання і шкодитиме підлітку в майбутньому.
Сьогоднішні існує багато проблем, які потрібно вирішувати усім спеціалістам разом, щоб допомога у проблемних питаннях підлітків була дружньою, системною та якісною. Спеціалісти, що допомагають підліткам, переконані, що профілактика ВІЛ/туберкульозу/гепатитів/інфекцій, які передаються статевим шляхом повинна бути ефективною, відповідати міжнародним стандартам та бути загальнодоступною.

Організаторами заходу виступили МБФ «СНІД Фонд Схід-Захід» (AIDS Foundation East-West – AFEW-Україна) у партнерстві з МБФ «Альянс громадського здоров’я».

Фахівці КМЦГЗ завжди готові на систематичній основі долучатися до подібних заходів та робити життя підлітків безпечним та здоровим.

Інформаційні матеріали Повний перелік