Міжнародний день сну – 12 березня

12 березня 2021 року 980

Міжнародний день сну – 12 березня

Сон життєво необхідний для людей будь-якого віку. Він має велике значення для роботи мозку, впливає на концентрацію уваги, поліпшує пам'ять, сприяє удосконаленню операцій мислення та загальному процесу навчання. Дитячі та підліткові роки – це період розвитку та становлення організму, час, коли людина самостверджується, вибудовує власні соціальні контакти, знаходить друзів. Перехід до дорослого життя приносить важливі зміни в роботу різних органів та систем організму: мозок і тіло змінюються та розвиваються. Це впливає на емоції, особистість, соціальне життя, а також навчання. У цей час важливо підтримувати здоровий розпорядок дня, вчасно лягати спати та висипатися. Сон сприяє ефективному функціонуванню практично всіх систем організму.

Він зміцнює імунну систему, допомагає регулювати гормони, сприяє відновленню м'язів та тканин. Нестача сну може негативно вплинути на фізичний розвиток. Сучасні дослідження показують, що зараз багато підлітків сплять набагато менше, ніж їм потрібно. Останні епідеміологічні дані показують, що підлітки пізно лягають спати, тривалість їхнього сну є короткою (у будні дні – приблизно 6,5 год), а латентний період сну (SOL) є тривалим. Використання телефонів, планшетів та комп’ютерів – це основні причини, що пов'язані із затримкою відходу до сну та скороченням його загальної тривалості. На думку Національного фонду сну та Американської академії медицини сну рекомендована тривалість сну – 8-10 год. на добу. Такий розпорядок сприяє збереженню фізичного здоров'я, емоційного стану та успішності в навчанні.

Дослідження виявили, що в підлітків, які недосипають, порушується метаболічний профіль. Це може підвищити ризик діабету і довгострокових серцево-судинних захворювань. Діти та підлітки, які не висипаються, страждають від надмірної сонливості та нестачі уваги, що може зашкодити набуттю нових знань та навичок. Нестача сну призводить до погіршення настрою та різних емоційних проблем, таких як дратівливість і перебільшені емоційні реакції на різні події та ситуації. Враховуючи той факт, що підлітковий вік – це вік перших стосунків, розчарувань, випробувань, певні емоційні негаразди можуть негативно вплинути на психоемоційний стан дітей, призвести до серйозних проблем у поведінці (особливо в період пандемії COVID-19).

Дослідження показали, що нестача сну може вплинути на розвиток лобних частин мозку та префронтальної кори, яка має вирішальне значення для контролю імпульсивної поведінки. Окрім того, підлітки, які не досипають, поводяться ризиковано. Наприклад, водіння в нетверезому стані, відправлення текстових повідомлень під час водіння, їзда на велосипеді без шолома і нехтування іншими засобами безпеки. Вживання наркотиків і алкоголю, куріння, ризикована сексуальна поведінка, бійки і носіння зброї також найчастіше зустрічаються в підлітків, які занадто мало сплять.

Недолік сну в підлітків може підвищити ймовірність випадкових травм і навіть смерті. Особливу занепокоєність викликає підвищений ризик нещасних випадків внаслідок водіння в сонному стані. Позбавлення сну може скоротити час реакції з ефектом, аналогічним незначному вживанню алкоголю. Через відсутність досвіду водіння, високу швидкість та відволікання уваги за кермом у підлітковому віці вплив сонливого водіння може призвести до нещасного випадку.

Поведінкові проблеми можуть мати широкий вплив на життя підлітка, негативно впливаючи на його успішність, а також на відносини з сім'єю та друзями. На думку вчених тривале недосипання збільшує ризик міжособистісних конфліктів, а також серйозних проблем із психічним здоров’ям. Численні дослідження підтверджують той факт, що розлади психічного здоров'я, такі як тривога, депресія і біполярні розлади, зазвичай пов'язані з поганим сном, а недосипання в підлітків може збільшити ризик самогубства.

Тому поліпшення сну в підлітків може зіграти важливу роль у профілактиці психічних розладів або зменшенні їхніх симптомів. Профілактика завжди краще, ніж лікування.

Методи, які допоможуть вам покращити сон:

• Встановіть режим сну.
• Обмежте час перебування в соціальних мережах.
• Ведіть щоденник сну.
• Намагайтеся не зловживати кофеїном та іншими психоактивними речовинами.
• Ведіть здоровий спосіб життя, що сприятиме гарному, а отже повноцінному та якісному сну.
• Займайтеся спортом.
• Використовуйте додатки, що допоможуть краще спати.

Повноцінний сон – це запорука нашого здоров’я!

Інформаційні матеріали Повний перелік