День обізнаності про стрес – 16 квітня

16 квітня 2021 року 941

День обізнаності про стрес – 16 квітня

 

Щороку з 1992 р. у квітні проводиться місяць поінформованості про стрес з метою підвищення обізнаності громадськості про причини виникнення стресу та методи зниження факторів стресу в нашому житті. У період пандемії COVID-19, внаслідок змін, що відбулися, психологічний стан багатьох людей погіршився. Він характеризується відчуттям невпевненості в завтрашньому дні, тривогою, негативним настроєм та роздратуванням. Світові дослідження показують, що загальна кількість людей, які відчувають ознаки стресу значно зросла впродовж останнього року.

Стрес – це захисна реакція організму (у т.ч. нервової, гормональної та ін. систем) у відповідь на сильну дію (подразник) ззовні. Він пов'язаний із вивільненням великої кількості адреналіну, який необхідний для адаптації організму до стресової ситуації. Коли таких ситуацій надто багато, наш організм «дає збій», слабшає. Стрес не завжди є результатом порушення. Будь-яка звична діяльність, надто емоційне спілкування, гра, обійми, придбання домашньої тварини можуть обумовити розвиток стану стресу (еустрес), не завдаючи організму шкоди.

За даними Національного інституту психічного здоров'я, стрес може спонукати людей стати більш вмотивованими, активними, а в деяких ситуаціях навіть може врятувати життя. Коли інтенсивність впливу та його тривалість перевищують функціональні можливості протидій організму людини, цей вплив має негативний характер і виникає дистрес. Існує безліч причин стресу. Опитування Американської психологічної асоціації показало, що найчастіше джерелом стресу є фінансові негаразди, проблеми з роботою, в сім'ї, економічні складнощі.

Стрес по-різному впливає на наш організм та самопочуття. Виникає напруга м'язів, головний біль, запаморочення, сухість у роті, підвищується артеріальний тиск, втрачається концентрація. Люди, що знаходяться у стані стресу (особливо хронічного стресу), більш сприйнятливі до різних недуг, від головних болей та безсоння до високого кров'яного тиску і серцево-судинних захворювань. Дослідження показують, що сильний стрес може виснажувати організм і тому він безпосередньо пов'язаний з серцево-судинними захворюваннями, депресією і загальним зниженням роботи імунної системи. Це робить організм більш вразливим до багатьох інших хвороб.

Оскільки стрес – це нормальна частина людського існування, то ніхто від нього не застрахований. Для того, щоб розпізнати ті ситуації, коли стрес впливає на нас негативно, важливо озброїтися певними знаннями. Важливо знати, що саме є стресогенним для вас, що допоможе пом'якшити його негативні наслідки. Насамперед важливо навчитись виявляти в себе ознаки стресової напруги:

  • неможливість зосередитись на будь-чому;
  • занадто часті помилки в роботі;
  • погіршення пам'яті;
  • постійне відчуття втоми;
  • фізіологічний дискомфорт;
  • безпричинні головні болі та шлунку, тощо;
  • зловживання психоактивними речовинами;
  • безсоння або сонливість;
  • порушення апетиту.

 

Якщо у вас присутні деякі з вище перерахованих основних ознак стресу, спробуйте розпізнати його причину. Поради, що допоможуть знизити вплив стресу та швидше відновитися:

  • Щоразу, коли ви зіштовхуєтесь зі стресовою ситуацією, намагайтеся не реагувати миттєво. Зробіть паузу. Іноді миттєві реакції шкідливі і змушують вас втрачати контроль над собою. Важливо зуміти контролювати свою першу реакцію. По можливості, уникайте ситуацій, які вас дратують, чи викликають почуття роздратування.
  • Зосередьтеся на своєму диханні, особливо в напружені моменти намагайтеся спостерігати за своїм диханням. Під час стресу дихання стає поверхневим, грудним, важким та прискореним. Спробуйте дихати повільніше та животом. Спостерігайте за тим, що допоможе вам заспокоїти ваші думки.
  • Будьте реалістичні та практичні. Пам'ятайте, те, що відбулося, не можна скасувати. Іноді зайва емоційність погіршує ситуацію. Якщо ви зіштовхнулися з незворотною втратою і нічого не можете з цим вдіяти, намагайтеся усвідомити та прийняти цей факт. Якщо ви не можете змінити ситуацію, спробуйте хоча б трошки змінити свою позицію або реакції.
  • Ставте собі реалістичні цілі, розставляйте пріоритети і будьте зосереджені.
  • Використовуйте свій час. Не відкладайте важливі справи на потім – одна з кращих стратегій подолання стресу. Стрес – це результат негативного психічного стану. Для того, щоб впоратися зі стресом, потрібно постійно нагадувати собі про щось позитивне (досягнення вашої дитини, ваші здобутки, краса весняного ранку, спів пташок за вікном, посміхніться людині, що поруч).
  • Знижуйте темп свого життя. Люди типу А, ознакою яких є нетерплячість, упертість, амбіційність, дратівливість, запальність, агресивність швидше за інших потерпають від стресів (особливо негативно реагує їхня серцево-судинна система). Як показують дослідження, більшість з них не вміють розслаблятися, беруть на себе занадто багато обов'язків і не заспокоюються, поки не зроблять все.
  • Дозвольте собі щось смачненьке, але те що є корисним та підвищує імунітет (десерт зі свіжої чорниці, полуниці, меду і цільнозернових продуктів, шматочок чорного шоколаду).
  • Для того, щоб змусити певні хімічні речовини (що називають ендорфіни) вивільнюватися в наш мозок, підтримуйте постійну фізичну активність, прогулюйтесь або робіть пробіжки на місці, чи навколо парку.
  • Медитуйте. Знайдіть час, щоб подихати і зібратися з думками перед напруженим днем. Науково доведено, що регулярна медитація здатна знижувати рівень стресу, призводити до збільшення енергії та витривалості.
  • Відпочивайте, підтримуйте нормальну кількість сну. Пам'ятайте, що під час глибокого сну організм очищається від токсинів і клітини регенеруються. Завдяки цьому ми відчуваємо себе енергійними та більш витривалими.
  • Погладьте свою собаку або кішку, поспостерігайте за птахами у природі. Наукові дослідження підтверджують, що любов, яку проявляють до нас домашні тварини, допомагає зняти стрес і впливає на зниження кров'яного тиску.
  • Частіше смійтеся. Сміх – це найкращі ліки. Знайдіть час, щоб подивитися свій улюблений телесеріал або комедію.

Одного разу мудрий чоловік сказав: «Іноді швидке потрапляння в ніщо ‒ врівноважує все». Якщо ви зберігаєте позитивний настрій, ясно мислите і зберігаєте відчуття контрольованості, то стресу буде дуже важко вплинути на вас.

Якщо ж все ж таки, ви відчули, що почуваєтесь погано, протягом певного часу відчуваєте фізичне чи психологічне неблагополуччя, варто звернутися до психолога, психотерапевта та лікаря, які допоможуть визначити та усвідомити причину стресу, надати певні професійні рекомендації щодо його зниження.

 

Інформаційні матеріали Повний перелік