День матері - 9 травня

09 травня 2021 року 382
День матері👩🏼- 9 травня
💐Вітаємо усіх матерів із цим прекрасним святом. Дякуємо, що ви є в нашому житті!!!
Більшість мам зосереджують свою енергію, сили та час на розвиток, виховання дитини, побут та благополуччя своєї родини, часто забуваючи про власне здоров'я. Сьогодні поговоримо про здоров’я мами та жінки в цілому.
 
Найчастіші проблеми зі здоров'ям, з якими зіштовхуються українські жінки:
 
1️⃣Рак шийки матки (РШМ).
2️⃣ Рак молочної залози (РМЗ).
 
1️⃣Кожна жінка має ризик розвитку раку шийки матки❗ Але хвороба піддається профілактиці й цілком виліковна за умови раннього виявлення й належного лікування.
Рак шийки матки є 4 найбільш поширеним видом раку серед жінок. Найчастіше недугу виявляють у жінок старше 30 років.
🔴 Щороку від хвороби гинуть сотні тисяч жінок: у 2019 році більше 280 тисяч жінок у всьому світі померло від раку шийки матки, а в Україні — більше 2 тисяч.
✅ Робіть регулярні скринінги
На жаль більшість жінок нехтує скринінгами, а дарма. Розвитку раку шийки матки можна запобігти завдяки ефективному скринінгу й лікуванню передракових станів серед жінок у віці 30 років і старше. ПАП-тест (його ще називають цитологічним скринінгом) допомагає своєчасно виявити передракові стани шийки матки. Робіть його щонайменше 1 раз на 3 роки.
✅ Вакцинуйте своїх дітей від вірусу папіломи людини (ВПЛ). Він є головною причиною раку шийки матки та легко передається статевим шляхом. Вакцина проти ВПЛ ― доведена та ефективна профілактика раку шийки матки. Вона на 90 % зменшує ймовірність розвитку новоутворень. Щеплення рекомендують робити у віці 9–14 років ще до початку статевого життя.
📈Жінкам, старше 18 років необхідно 1 раз на півроку відвідувати гінеколога та щорічно проходити цитологічне дослідження. До групи ризику належать жінки, які курять, мають більше 1 сексуального партнера, інфіковані папіломавірусом, а також ВІЛ-інфіковані. Вони потребують підвищеної уваги, регулярних гінекологічних оглядів, цитологічних обстежень незалежно від результатів попередніх аналізів.
 
2️⃣Рак молочної залози ‒ це найпоширеніше онкозахворювання серед жінок. Впродовж 2015-2019 років у місті Києві 📊було зареєстровано 55 293 випадків раку, 27 614 – було виявлено під час профоглядів, зафіксовано 24 000 смертей та 5346 – у занедбаному стані.
 
Для того, щоб зменшити ризик захворіти на рак:
✅Відмовтесь від шкідливих звичок (куріння, зловживання алкоголем);
✅Дотримуйтесь здорового способу життя (збалансоване харчування і регулярна фізична активність). Фізична активність – шлях до здоров'я й успіху! Обмежуйте час сидіння та займайтеся фізичними навантаженнями принаймні 30 хв на день. Дітям і підліткам також варто займатися фізичною активністю (це будь-яка активність, що пришвидшує серцебиття і робить дихання важчим) принаймні 60 хв на день.
✅Проходьте профілактичні огляди в лікаря-мамолога, починаючи з 20-річного віку. До 40 років - профілактична консультація мамолога та УЗД раз на 2 роки. Після 40 років - огляд у мамолога та мамографія щороку!
✅Щомісяця проводьте самоогляд молочної залози!
 
Регулярно проходьте скринінги та бережіть себе!

Інформаційні матеріали Повний перелік