Бути донором крові – це дуже легко та просто

10 березня 2021 року 477

«Кожні декілька секунд хтось у світі потребує крові. І саме добровільна та регулярна пожертва крові від донорів рятує мільйони життів щороку».
Понад 12 000 центрів крові у світі збирає донорську кров.

Надає її 3 типи людей:

• неоплачені добровольці;
• члени сім’ї пацієнтів;
• платні донори.

World Health Organization наполягає на розвитку національних систем крові на основі безоплатних добровольців, оскільки мотивація цієї групи відрізняється від платних. Також вони ретельніше готуються до здачі крові, а відтак мають меншу кількість інфекцій, що переносяться через кров.

Для кого потрібне переливання крові та її продуктів: хворим на гемофілію, анемію, таласемію, онкохворим, посттравматичними кровотечами пацієнтам з гострими кишковими кровотечами, ускладненнями вагітності та пологів, а також під час хірургічних процедур.
Для того, щоб виготовити такі лікарські засоби, як імуноглобуліни чи фактор згортання, використовується донорська плазма.

На жаль, більшість людей, які можуть здавати кров, цього не роблять або стають донорами лише раз у житті, коли є необхідність врятувати рідних. Рекомендована World Health Organization кількість донацій крові донорами має складати 30 на 1 000 населення. Для України це майже 1,4 млн. на рік, натомість цей показник сьогодні у 2,5 рази менший.
Бути донором крові – це дуже легко та просто!
Регулярна донація крові може врятувати ваше життя від спадкового гемохроматозу та поліцитемії.

У день здачі крові та (або) її компонентів, а також у день медичного обстеження працівник, який вирішив стати донором, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації. Незалежно від форм власності його середній заробіток зберігається. Донори-студенти ВНЗ та учні професійних навчально-виховних закладів у зазначені дні теж звільняються від занять.
Після кожного дня здачі крові та (або) її компонентів, у т. ч. у разі донації у вихідні, святкові та неробочі дні, донору надається додатковий день відпочинку зі збереженням за ним середнього заробітку.
У день здачі крові та (або) її компонентів донор забезпечується безкоштовними сніданком та обідом. Вони оплачуються закладом охорони здоров’я, що здійснює взяття в донора крові та (або) її компонентів. У разі неможливості забезпечення таким харчуванням відповідний заклад охорони здоров’я повинен відшкодувати донору готівкову вартість відповідних наборів харчування.
Донорам, які протягом року безоплатно здали кров та (або) її компоненти в сумарній кількості (2 разові максимально допустимі дози), незалежно від стажу роботи допомога по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з захворюванням виплачується в розмірі 100% середньої заробітної плати донора. Така пільга надається протягом року.
Учням професійних навчально-виховних закладів, студентам ВНЗ, а також військовослужбовцям, які протягом року безоплатно здали кров та (або) її компоненти в сумарній кількості (2 разові максимально допустимі дози), надається право на отримання грошової допомоги у розмірі 25% встановленої в навчальному закладі стипендії протягом 6 міс. Виплата такої грошової допомоги здійснюється за місцем навчання донора.

Інформаційні матеріали Повний перелік