Користь сухофруктів

445
Користь сухофруктів
 
Сухофрукти забезпечують наш організм поживними речовинами. Однак якщо вони оброблені цукром або цукровим сиропом, вони не завжди бувають корисними.
Дієтологи зауважують, що сухофрукти можуть містити багато цукру, але водночас, вони можуть бути здоровим доповненням до вашого раціону.
 
 
Для того, щоб обмежити цукор та вуглеводи, слід дивитися на розмір вашої порції. Коли фрукти сушать, то їхній об’єм значно скорочується. Саме тому чверть склянки сухофруктів (розміром із м'яч для гольфу (його діаметр близько 4 см)) вважається однією порцією, еквівалентною 1 склянці свіжих фруктів.
Окрім того, немає стандартного способу виготовлення сухофруктів. Деякі фрукти просто висушені (зневоднені) – при цьому видаляється рідина, але натомість нічого не додається. Часто так готують домашню «сушку». Деякі сухофрукти містять лише один інгредієнт – сам плід. Як правило, під час процесу сушіння поживні речовини зберігаються, а тому сухофрукти є хорошим джерелом антиоксидантів, вітамінів, мінералів та клітковини. Знову ж таки, для порції не забувайте брати близько чверті склянки, а не цілу жменю (як це рекомендовано для свіжих ягід).
 
  • Якщо ви любите сухофрукти, слід обирати ті, що не містять доданого цукру. Посібник із дієтології для американців (Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025) рекомендує жінкам з усіх продуктів харчування та напоїв разом узятих щодня споживати не більше 6 ч.л доданого цукру, а чоловікам – 9 ч.л. Одним із найкращих способів скорочення споживання цукру є сухофрукти.
  • Обирайте сухофрукти, що мають високий вміст антиоксидантів. Наприклад, досить часто чорницю називають королевою антиоксидантів. Заморожена чорниця – це ще один хороший варіант.
  • Сухофрукти можуть бути відмінним джерелом заліза, ключовим мінералом, якого не вистачає багатьом жінкам у період перед менопаузою. Сушена шовковиця, інжир та чорнослив славляться своїм високим вмістом заліза. Чверть чашки може забезпечити 4-6% ваших щоденних потреб. Для додаткового підвищення вмісту заліза в організмі з’єднуйте їх із чвертю склянки мигдалю, кеш'ю, горіхів макадамі або гарбузового насіння.
  • Деякі сухофрукти мають високий вміст клітковини. Зокрема, 1 сушений інжир може містити 1 г клітковини. Це означає, що 5 плодів можуть постачати 20% від щоденного рекомендованого мінімуму цієї важливої поживної речовини.
Клітковина – це важлива складова їжі, що допомагає контролювати вагу, здоров’я шлунково-кишкового тракту, рівень холестерину та цукру у крові.
Штучні консерванти. Однією із найскладніших проблем при покупці сухофруктів є пошук виробів, виготовлених без штучних консервантів. Вони використовуються для яскравішого забарвлення та подовження терміну придатності. Штучні консерванти можуть негативно вплинути на наше здоров’я: загострення астми, запуск поведінкових проблем у дітей, а також можливий розвиток серцево-судинних захворювань та раку. На відміну від свого хімічно обробленого аналога, натуральна курага є природним продуктом, що здатен принести більше користі нашому організму.
 
Якщо зважати на ці всі рекомендації, сухофрукти можуть бути важливою частиною здорового харчування!

Інформаційні матеріали Повний перелік

Нормативні документи Повний перелік