Автор:Київський міський центр громадського здоров'я
Дата публікації документа:15.05.2019
Тип:інформаційний матеріал
8 причин - ЧОМУ ВАМ ТРЕБА КИНУТИ КУРИТИ КАЛЬЯН?
Чим довше і частіше Ви курите, тим ВИЩІ ризики, і не лише для Вас, а й для оточення
Куріння вбиває майже половину тих, хто палить
Щороку від куріння помирає 7 млн людей у світі, з яких ~ 890 тис - пасивні курці.
Щоденні курці в Україні на 2019 - ~25% дорослих. З них 42% чоловіки і ~10% жінки. І 1/2 з них «хоче покинути курити», але не може.
КАЛЬЯНИ ЩЕ БІЛЬШ НЕБЕЗПЕЧНІ, НІЖ СИГАРЕТИ - 1 година паління кальяну завдає шкоди організму, як 100 викурених цигарок - http://bit.ly/2HzDMSJ
Під час куріння 1 сигарети курець вдихає 0,6 л диму, у той час як курець кальяну за 1 сеанс куріння кальяну вдихає 74.1 л диму - http://bit.ly/2VGkoqH
Діти, народжені в жінок, які під час вагітності часто курили кальян, мають доведено суттєво вищий ризик розвитку респіраторних захворювань. І можуть народжуватися з нижчою вагою, ніж діти некурців - http://bit.ly/2HttoeW
Куріння кальянів становить також іншу небезпеку: передаючи трубку між різними людьми, можна ЛЕГКО підчепити туберкульоз, гепатит А, грип, герпес та інші інфекції - http://bit.ly/2HzDMSJ
Куріння КАЛЬЯНУ завдає суттєвої шкоди здоров’ю і КУРЦІВ ПАСИВНИХ.
Дим кальяну містить:
канцерогенні речовини,
важкі метали,
чадний газ,
інші небезпечні сполуки, які притаманні і для диму цигарок:
Останнє Глобальне опитування дорослих щодо вживання тютюну (2017 рік) каже, що ~2,1 % дорослих є "активними курцями кальяну"
Опитування ініціативи U-Report (вересень 2018) - каже, що молодь 14–34 років, які нині не курять, спробували активно кальяни – 49,2%
Дим кальянів як і дим тютюну, має високі концентрації токсичних речовин, що викликають різні виду раку, насамперед, легень, серцево-судинні, респіраторні та інші складні захворювання
Курити кальяни у громадських місцях, а до них відносяться і заклади ресторанного господарства, ЗАБОРОНЕНО з 2012 року.
Так само ЗАБОРОНЕНО і куріння звичайних, і куріння електронних сигарет.
Проте за результатами громадського моніторингу у січні 2018 року, кальян продовжують курити фактично у кожному п’ятому кафе, барі та ресторані.
Щоб уникнути маніпуляцій та забезпечити точність трактування антитютюнового законодавства у частині контролю за його дотриманням, ще в липні 2016 зареєструвано законопроект №4030а, який визначає, що Держпродспоживслужба матиме беззаперечне право здійснювати перевірки за зверненнями громадян. Це ввжливий крок у подоланні масової тютюнової залежності.
ЩО ТАКЕ СУМНІВНЕ ЗАДОВОЛЕННЯ ВІД КАЛЬЯНУ:
Це отримання великої дози чадного газу, який спричиняє нестачу кисню в організмі — гіпоксію
формування залежності, бо в кальянній суміші присутній той же нікотин, як і в сигаретах
Людині небезпечно вдихати будь-які продукти згоряння, навіть ароматизовані. Курці кальяну зазвичай затягуються глибше, ніж курці сигарет — токсичні речовини потрапляють у нижні частки легень, що підвищує ризик розвитку важких респіраторних захворювань
ШКОДЯТЬ КАЛЬЯНИ ПАСИВНИМ КУРЦЯМ:
Люди вдихають не лише тютюновий дим, а й смертельні продукти згоряння.
З 2012 року в Україні заборонено курити кальяни у громадських місцях, включно із закладами харчування. Проте за результатами громадського моніторингу у січні 2018 року, кальяни продовжують курити фактично у кожному п’ятому кафе, барі та ресторані.
Якщо у закладі харчування, курять кальян, ви маєте право, повинні чи просто можете:
Написати зауваження у Книгу скарг та пропозицій
Поскаржитися Адміністратору і поскандалити
Написати скаргу у Державну службу з питань безпечності харчових продуктів
Викликати поліцію
Курити сигарети (звичайні та електронні) і кальяни також ЗАБОРОНЕНО: